Het te bebouwen gedeelte van de Boekhorstpolder. | Foto: pr.
Het te bebouwen gedeelte van de Boekhorstpolder. | Foto: pr. Foto: pr.

HKV vraagt om archeologisch onderzoek voor bouwplannen Nieuw Boekhorst

Voorhout n Het college van B&W heeft kortgeleden de gemeenteraad gevraagd om een half miljoen euro als voorbereidingskrediet ter beschikking te stellen voor het plan Nieuw Boekhorst. Als die plannen gerealiseerd zijn, zal het gehele zuidwestelijke gedeelte van de Boekhorstpolder, tussen de spoorlijn, trekvaart en Herenstraat worden bewoond. De Historische Kring Voorhout (HKV) stelt vast dat deze voorgenomen bouwplannen betrekking hebben op percelen met een belangrijke historische betekenis.


De restanten van het kasteel Boekenburg, vroeger ook wel Bouchhorstenburg genaamd, waren hier al aanwezig tijdens de stichting van de Boekhorstpolder in 1658. Bij het graven van de trekvaart is toen, in het gebied omsloten door de huidige ’s-Gravendamseweg, Jacoba van Beierenweg, Dinsdagse Watering en trekvaart, een aparte polder gesticht die de toepasselijke naam Boekhorstpolder gekregen heeft. Hier woonden immers in de vroege middeleeuwen op het kasteel leden van de roemruchte familie Boekhorst. Enkele personen van dat geslacht liggen ook in de grafkelder van de Kleine Kerk in Voorhout begraven. Het is niet zeker wanneer het kasteel verwoest is, mogelijk tijdens de Hoekse en kabeljauwse twisten tijdens welke ook Jacoba van Beieren een belangrijke rol heeft gespeeld. Een versterkt huis van bescheidener opzet kwam voor het kasteel in de plaats.


Op de oudste kadasterkaarten van 1832 staan gebouwen getekend aan de voormalige Maendagsche Watering. Deze watergang wordt later Molentogt resp. Molentocht genoemd. Naar verluidt staan de gebouwen, een boerderij van Jan Duinhoven, beschermd door een slotgracht op de plek van het voormalige kasteel. Deze boerderij, die we kennen als Groot Boekhorst, is recent afgebroken

Vroegtijdig beginnen

De HKV heeft het college van B&W en de gemeenteraad gevraagd om zeker te stellen dat er grondig archeologisch onderzoek gedaan wordt naar de plaats en de directe omgeving van het voormalige kasteel. Als daar vroegtijdig mee begonnen wordt hoeft dit niet beperkt te zijn tot een ‘pro forma’ activiteit onder druk van de bouwplannen. Door het karakter van de gronden rondom, het is vrijwel allemaal weiland, is de verwachting dat vroegere verstoringen van de ondergrond beperkt zullen zijn. Er is alle reden om aan te nemen dat sporen van de slotgracht, muren en mogelijk kelders teruggevonden kunnen worden. Aan de orde is niet alleen het krediet voor de voorbereiding van de bouwplannen. Dit is ook het moment waarop een grondig onderzoek naar dit erfgoed van het ruim duizend jaar oude dorp als voorwaarde gesteld moet worden voordat plannen voor bebouwing kunnen worden uitgevoerd.


Vlogserie als aanloop naar         Kunstweek 2020: Warmond Utopia

Warmond n Het thema van de Kunstweek 2020 is Warmond Utopia. Dat heeft de organisatie geïnspireerd om een vlogserie op te nemen in Warmond, die te zien is op de website van de Kunstweek Warmond. Ook delen de commissieleden daar hun persoonlijke kunsttips, met de intentie troost en afleiding te bieden in deze tijd.

Kunstenaars hebben zich altijd laten inspireren door het verlangen naar een betere wereld. Die ideale samenleving heeft de naam Utopia gekregen. In dat begrip ligt een zekere onbereikbaarheid opgesloten, maar volgens de organisatoren van de Kunstweek is het dichterbij dan je denkt. “Voor ons is Warmond Utopia”, stelt Hans Goudsmit.

Als voorbereiding op de Kunstweek worden er vlogs gemaakt over de meest schilderachtige plekjes van Warmond. De eerste aflevering, over De Oude Toren, staat inmiddels online op www.kunstweekwarmond.nl. Hans Goudsmit vertelt over de geschiedenis van deze plek en kunstenaar Nicoline Heemskerk maakt ter plekke een olieverfschilderij (op de foto onder). De filmpjes worden gemaakt door Warmonder Hans van Gerven.


Kunstvitamine

De komende maanden zullen geregeld nieuwe filmpjes worden geplaatst. Ze maken deel uit van de rubriek Kunstvitamine, die de commissie vanwege de coronacrisis heeft bedacht. Wekelijks verschijnt een persoonlijke tip van een van de commissieleden, over kunst in de breedste zin van het woord: van boeken en muziek tot aan kleurplaten. Dit vanuit het idee dat kunst een vitamine voor de ziel is: die je kan oppeppen, afleiden of troosten. Ook moedigt het aan om zelf aan de slag te gaan.

Het thema Warmond Utopia was al gekozen voordat het coronavirus opdook. De kunstweekcommissie zet de voorbereidingen voorzichtig in gang en houdt de ontwikkelingen goed in de gaten. “We kijken steeds wat de mogelijkheden zijn en proberen een programma samen te stellen wat daarop aansluit”, aldus Hans Goudsmit. “Juist in deze tijd hebben we kunst en cultuur nodig.”

De Kunstweek 2020 staat gepland voor 6 tot en met 15 november. Het laatste nieuws en de eerder genoemde inspiratie zijn te vinden op www.kunstweekwarmond.nl.

Afbeelding