Wethouder Arno van Kempen brengt twee tassen gevuld met boeken bij de heer en mevrouw Van der Fange. | Foto: Piet de Boer
Wethouder Arno van Kempen brengt twee tassen gevuld met boeken bij de heer en mevrouw Van der Fange. | Foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

Boeken als lichtpuntjes

Teylingen n Leden van de Bibliotheek Bollenstreek kunnen sinds vrijdag 1 mei online boeken reserveren en telefonisch een afspraak maken om deze op te halen. Voor klanten boven de zeventig jaar en mensen die niet mobiel zijn, is met steun van de gemeente een extra service gestart. Bij deze lezers komt de bibliotheek de boeken bezorgen en ook weer ophalen.

Door Piet de Boer

De zeventigers Herman en Heleen van der Fange profiteren daar afgelopen vrijdag als eerste van. Om 11.00 uur overhandigt wethouder Arno van Kempen de eerste twee pakketten. Fantastisch zeggen ze bijna in koor. Heleen is een groot liefhebster van thrillers. Herman is minder specifiek in zijn voorkeur: ''als het maar een goed boek is''. Ze kijken naar de tassen en lachen. ''We kunnen zeker twee tot drie maanden vooruit '' E-books zijn toch minder interessant. Lezen van een scherm heeft Herman wel geprobeerd maar De Pest van Albert Camus duurde daardoor ''bijna eindeloos'', volgens hem.


Lichtpuntje

De quarantaine duurt voort. Het dagelijks leven is ingeperkt door alle coronamaatregelen. Mensen hebben nu behoefte aan lichtpuntjes. Deze afhaal- en brengservice helpt om perspectief te krijgen, volgens Van Kempen. Samen met burgemeester Carla Breuer zorgt hij voor het in goede banen leiden van de coronacrisis in Teylingen.


Toch was dit 'lichtpuntje niet eenvoudig te realiseren. De bibliotheek-vestigingen moesten sluiten. Lenen werd onmogelijk. Aanvankelijk zouden de bibliotheken rond 1 mei weer open gaan. Dat bleek niet mogelijk. Directeur Hans Portengen beleeft met zichtbaar genoegen de aftrap van de afhaal- en brengservice voor 70-plus. Dat het lang relatief heeft geduurd, is jammer. Maar het kon en mocht niet eerder, volgens directeur Portengen. ''En nu is het eigenlijk officieel nog steeds niet toegestaan'', zegt hij met een glimlach. De bibliotheken blijven voorlopig tot 20 mei gesloten.


Voor informatie over deze afhaal- en brengdienst en de ophaalmogelijkheid voor andere klanten kijk op www.bibliotheekbollenstreek.nl.