De kapsalons mogen sinds maandag weer open. | Foto: MV
De kapsalons mogen sinds maandag weer open. | Foto: MV Foto: MV

'Ik ben blij dat ik weer een schaar in mijn hand heb'

Teylingen n De telefoons stonden bij veel kappers, pedicures en en schoonheidsspecialisten meteen roodgloeiend, nadat vorige week bekend werd dat hun salons weer open mogen. Op maandag 11 mei was de eerste dag dat ze weer aan de slag gingen.

"Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik was vanmorgen voor de eerste klant gewoon een beetje gespannen." Linda van den Broek, mede-eigenaresse van Studio 1 Kappers in Sassenheim, ontvangt maandagmiddag net de volgende klant. Ze heeft een mondkapje op, de kapperszaak is bijna helemaal leeg. Er zit altijd wat tijd tussen de afspraken, zodat het niet te druk wordt. "We mogen één klant per 10 m2, dus in totaal kunnen we vier klanten en nog iemand 'in de kleur' tegelijkertijd binnen hebben."


Afspraak vooraf

De meeste zogenaamde contactberoepen, zoals diëtistes, masseurs, ergotherapeuten, kappers, schoonheidsspecialisten, pedicures, opticiens, acupuncturisten en homeopaten, mogen weer aan de slag. Ook rij-instructeurs kunnen weer de weg op. De verruiming is mogelijk omdat de meeste klanten in deze sectoren uit de buurt komen. Zij hoeven dus niet met het openbaar vervoer.

Het kabinet kiest voor de verruiming, omdat de mensen met een contactberoep makkelijk de gezondheidsadviezen opvolgen. Ze moeten nog steeds zoveel mogelijk anderhalve meter aanhouden. Klanten kunnen alleen reserveren of vooraf een afspraak maken via telefoon of internet. Op de dag van de afspraak wordt klanten nog gevraagd of ze last hebben van een van de corona-verschijnselen. Is dat het geval, dan moet een afspraak verzet worden. Ook staat in veel salons de desinfecterende gel klaar voor klanten, om even hun handen te ontsmetten.


Even wennen

Linda knipt ondertussen verder. Veel klanten zijn blij dat de salon weer open is, merkt ze. "De telefoon stond meteen roodgloeiend. We zijn de komende week extra avonden open vanwege alle afspraken." De zenuwen waren trouwens snel voorbij vanmorgen. "Het eerst even wennen, maar we zijn goed voorbereid en al snel voelt het weer vertrouwd. En het is heerlijk om weer een schaar in mijn handen te hebben. Niet alleen de klanten zijn blij dat we weer open zijn, wij zijn dat zeker ook!".