IJsjes voor leerlingen van de Overplaats op de eerste schooldag. | Foto: pr.
IJsjes voor leerlingen van de Overplaats op de eerste schooldag. | Foto: pr. Foto: pr.

Kinderen weer naar school

Teylingen n De 28 basisscholen die onder Sophia Scholen vallen, hebben hun deuren op maandag 11 mei weer geopend. De invulling is per school verschillend, maar vast staat dat iedere leerling vanaf 11 mei tot Pinksteren in ieder geval de helft van de lestijd op school doorbrengt.

De aanbeveling is om leerlingen om de dag een hele dag op school te laten zijn, maar alternatieven zoals ochtend- of middagshifts zijn ook toegestaan. Omar Ramadan, voorzitter College van Bestuur, geeft aan dat dit afhankelijk is van de specifieke omstandigheden van een school, zoals de grootte, het aantal leerlingen dat gebruikt maakt van naschoolse opvang et cetera. Wel is dan instemming nodig van de medezeggenschapsraad en moet goed overleg plaatsvinden met de buitenschoolse opvang en andere partners. Ramadan benadrukt dat het slechts om de helft van de lestijd gaat. “De combinatie thuiswerken en het begeleiden van je kind(eren) bij onderwijs op afstand blijft bestaan. De helft van de tijd zijn leerlingen nog steeds thuis en verwachten we dat ze huiswerk maken.”

Bij alle Sophia Scholen is gezorgd voor extra hygiënemaatregelen. Er vindt dagelijks tussen de middag een extra schoonmaakronde plaats, waarbij sanitair en andere oppervlakken die kinderen veelvuldig aanraken grondig gedesinfecteerd worden. Dit gebeurt ook aan het einde van de dag. Voor de leerlingen en het medewerkers zijn papieren handdoekjes beschikbaar, evenals flacons handalcoholgel en extra prullenbakken.

De precieze regelingen rond het brengen en halen van kinderen kunnen per school verschillen, maar Sophia Scholen houdt in ieder geval vast aan de maatregel dat ouders het schoolgebouw en het schoolplein niet mogen betreden en dat zij zelf goed opletten om voldoende afstand tot elkaar te bewaren.

“Ik ben in ieder geval ontzettend trots op alle 28 scholen en de medewerkers. Knap hoe zij erin geslaagd zijn in zo’n korte tijd aan de slag te gaan met onderwijs op afstand met de beschikbare middelen”, zegt de voorzitter van het college van bestuur.

Ramadan onderstreept dat kinderen verplicht zijn om vanaf deze week weer naar school te gaan. “Alleen voor leerlingen die behoren tot een risicogroep kan een uitzondering worden gemaakt.”

De verschillende groepen van basisschool de Rank hebben een eigen ingang.