Wethouder Arno van Kempen geeft de eerste buitentraining op het schoolplein van de KTS. | Foto: pr.
Wethouder Arno van Kempen geeft de eerste buitentraining op het schoolplein van de KTS. | Foto: pr. Foto: pr.

Ook basketballers naar buiten op plein van KTS

Voorhout n Basketbalvereniging Forwodians kan nog niet binnen trainen, maar de jeugdleden kunnen wel naar buiten. Op vrijdag 22 mei kwam wethouder Arno van Kempen langs bij de eerste buitentraining van de jongens onder 12 jaar.

Van Kempen: "Na acht weken van sport verbieden wordt het tijd dat er meer perspectief geboden gaat worden. We moeten voorzichtig blijven, maar ook langzaam maar zeker gaan kijken naar wat juist wel kan. We moeten stappen terug gaan doen naar het normaal. Sporten is daarbij belangrijk en de sociale contacten ook. Forwodians is een goed schoolvoorbeeld van hoe je dit doet."


Op het plein van de KTS staan vier baskets. Het plein is ook groot genoeg om met anderhalve meter afstand van elkaar te sporten en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Forwodians is de KTS dankbaar dat ze daar gebruik van mogen maken. Zwemvereniging de Columbiaan stelt hun clubhuis ter beschikking zodat de vereniging hun ballen, trainingsmaterialen en ontsmettingsmiddelen kan opslaan.


Protocol

Op de website van Forwodians is het hygiëneprotocol terug te vinden. Tijdens de trainingen zijn er toezichthouders aanwezig die op letten dat alles goed verloopt. De trainers krijgen een clinic met tips hoe ze deze anderhalve meter trainingen vorm kunnen geven. En Van Kempen, die zelf jaren training heeft gegeven bij Forwodians, pikte een paar minuten van trainer Peter Vlaar, om zelf met de jongens een oefening te doen.


Iedereen die geïnteresseerd om mee te sporten, dus ook leden van MSV of de voormalige Jump, kunnen dit doen door zich aan te melden via tc@forwodians.nl.


Veiligheid 5G nauwlettend in de gaten gehouden

Teylingen n Voor wat betreft de gezondheid komt het erop neer dat het nieuwe 5G-netwerk, net als de huidige mobiele netwerken, moet voldoen aan internationale blootstellingslimieten voor elektromagnetische velden, zo geeft B&W in een schrijven aan de gemeenteraad aan, nadat zorgen zijn geuit door diverse organisaties en inwoners.

Door Nico Kuyt

In 2020 zullen de eerste veilingen plaatsvinden van frequenties voor het 5G-netwerk in Nederland. Aanbieders treffen uitgebreide voorbereidingen om met de uitrol hiervan aan de gang te gaan. De gemeente heeft hierin slechts een beperkte rol bij de ontwikkeling van het 5G-netwerk. Op basis van de Telecomwet ontwikkelt de gemeente geen netwerken, die taak is voorbehouden aan marktpartijen.


Landelijke veiling

Dat geldt dus ook voor het nieuw aan te leggen 5G-netwerk. De vergunningen daarvoor worden via een landelijke veiling aan de markt gegund. De gemeente is gehouden mee te werken aan de aanleg van netwerken, weliswaar onder voorwaarden. Dit heeft met name betrekking op de aanleg van ondergrondse netwerken en de plaatsing van antennes, al dan niet met een vergunning. Op die manier kan de gemeente wel regie voeren over de wijze waarop een netwerkinfrastructuur in de openbare ruimte wordt ingericht, maar een gemeente kan dat niet tegenhouden, zo concludeert B&W.


Gezondheid

Er is op dit moment veel aandacht voor mogelijke gezondheidsrisico’s als gevolg van straling van het nieuwe 5G-netwerk. De landelijke overheid stelt normen aan antennestraling op basis van nationaal en internationaal onderzoek. Dat is het enige hanteerbare uitgangspunt voor de marktpartijen en gemeenten.


De GGD geeft aan dat in de blootstellingslimieten, door het toepassen van een marge, rekening wordt gehouden met de onzekerheden in het wetenschappelijk onderzoek. Als de blootstelling ónder de daarvoor geldende limieten blijft, zijn mensen voldoende beschermd tegen de nu bekende effecten. Het gaat dan om lokale opwarmingseffecten van het lichaam. "Door beperkingen in de toegepaste onderzoekstechnieken kan niet worden uitgesloten dat gezondheidseffecten kunnen optreden die pas na langere tijd kunnen worden vastgesteld of die zeldzaam of minder ernstig zijn. Het 'kennisplatform elektromagnetische velden' houdt nieuwe wetenschappelijke informatie daarom voortdurend in de gaten", aldus de GGD.