Gemeente verliest hoger beroep over Ondernemersfonds

Teylingen n De rechter heeft in het hoger beroep het bedrijf Clair Optiek in het gelijk gesteld over het geschil rond het ondernemersfonds. Zij had dit aangespannen tegen de gemeente. De uitspraak sleept meteen de Vrije Ondernemers Teylingen (VOT) mee in een overwinningsroes.

Door Nico Kuyt

Het ondernemersfonds is al sinds de eerste instelling ervan door de gemeenteraad in 2014 een hoofdpijndossier gebleken waar geen pil meer uitkomst bood. Het had zo mooi kunnen worden om het bedrijfsleven een positieve injectie te geven, en in andere gemeenten is dat ook gelukt, maar niet in Teylingen. De ondernemers waren diep verdeeld. Er volgde een afsplitsing van de Teylingen Ondernemersvereniging (TOV) naar de VOT. Het gevecht werd tot in de raadzaal gevoerd. Het ondernemersfonds ging na twee jaar ter ziele.


Emotioneel dossier

Afgelopen 1 januari volgde de liquidatie. In 2016 en 2017 is door een verhoging van de OZB op niet-woningen behoorlijk wat tonnen geld gevloeid in het fonds, de overgebleven 250.000 euro na liquidatie vloeide terug naar gemeente. "Een emotioneel dossier", vatte wethouder Marlies Volten het passend samen in de raadscommissie Bestuur van vorige week.


Rechtszaken

Een bedrijf had beroep ingesteld tegen het fonds bij de rechter, maar werd ongegrond verklaard. Bij een hoger beroep bij het gerechtshof viel het anders uit. Nu was het hof niet tegen het heffen op zich, het was in zijn ogen niet willekeurig of onredelijk, maar het struikelblok zat hem in de zogeheten 'retributie'. De agrarische sector, recreatie en toerisme en nog enkele andere bedrijven zagen geen voordeel in het fonds, dus werd een regeling getroffen waarbij zij de verhoging van de OZB op een later tijdstip weer terug zouden krijgen. Dat leidde tot twee verschillende tarieven, waarvoor de wet in formele zin geen ruimte biedt, zo oordeelde het gerechtshof. Het tast het gelijkheidsbeginsel aan.


Ook lagen er vraagtekens bij een rechtmatige uitvoering daarvan door het ondernemersfonds. Een leger aan advocaten van beide partijen is inmiddels op de uitspraak gedoken. De klager mag inmiddels door de uitspraak van het gerechtshof zijn extra betaalde OZB terug gaan verwachten. Het maakt de weg vrij voor ook anderen.


De juridische adviseurs van de gemeente beraden zich de komende tijd op een vervolg na het verlies van de gemeente bij het gerechtshof van het hoger beroep. Daarbij wordt ook gekeken welke mogelijkheden open staan om met alle partijen tot een passende oplossing te komen.


Regeling

Het advocatenkantoor van Clair Optiek is nu bezig om zoveel mogelijk bedrijven bijeen te krijgen om eveneens een teruggaaf te eisen, waaronder de ondernemers van de, van de Teylingen Ondernemersvereniging (TOV) afgescheiden, Vrije Ondernemers Teylingen (VOT). Nu is het zo dat, als bedrijven, destijds geen bezwaar of beroep hebben ingesteld tegen de aanslagen, deze onherroepelijk vaststaan. Een procedure bij de zogeheten bestuursrechter, die gaat over alles tussen overheid en burger, is voorbij. Maar er is ook nog de burgerlijke rechter, die gaat over (rechts)personen onderling. Het advocatenkantoor wil zo'n procedure nu aanspannen als de gemeente geen regeling treft.


Succes betwijfeld

Maar in een memo aan de gemeenteraad vraagt B&W zich af of de ondernemingen die procedure nog met succes kunnen voeren en verwijst naar een eerdere uitspraak van de Hoge Raad. Zowel de rechter als het hof hebben de verordening OZB niet onverbindend verklaard en daardoor kunnen, naar inschatting van de gemeente, de geheven belastingen niet met succes via de burgerlijke rechter worden teruggevorderd, maar geeft tegelijk aan dat, gelet op de literatuur, een definitieve onweerlegbare conclusie niet is te trekken. "De mogelijkheid dat de teveel betaalde OZB via een civielrechtelijke procedure met succes kan worden gevorderd, blijft dus (theoretisch) bestaan", aldus de memo.


De komende tijd beraadt de gemeente zich op de verschillende mogelijkheden die nog openstaan, zoals niets doen, of een beroep bij de Hoge Raad en verder welke mogelijkheden open staan om met partijen tot een passende oplossing te komen.


Zingeving met Palliam: 'Eenzaam en samen één'

Regio n Zingeving is een belangrijk thema in onze samenleving. Het raakt aan geluk, en daarmee meteen ook aan ongeluk. Maar wat is het eigenlijk? Zingeving gaat over wat zin geeft aan je leven. Het gaat over bewust worden en bewust zijn van je drijfveren in het leven. Palliam, netwerk in de Duin- en Bollenstreek voor zingeving en levenskunst, heeft in mei elke maandag, woensdag en vrijdag om 10.00 uur een online bijeenkomst. Zo’n P-eye duurt slechts een half uur. Er is een gevarieerd programma, met voor iedereen wel iets interessants.


Met ‘Beter wordt het niet’ gaat filosoof/theoloog Gerko Tempelman op vrijdag 29 mei in hoe de oude Griekse filosofen omgaan met onzekerheden, waardoor je meer innerlijke rust kunt ervaren. Op maandag 1 juni, zal Frank Kazenbroot als geestelijk verzorger in een ziekenhuis over zijn recente ervaringen vertellen: ‘Eenzaam en Samen Eén’.

Inschrijven kan via de website www.palliam.nl. Je ontvangt daarna een linkje voor de online bijeenkomst. Palliam wil met dit initiatief omzien naar iedereen die dat op prijs stelt.