Drukte op Koudenhoorn, cirkels in gras voor afstand

Warmond n Tijdens Hemelvaartsdag was het erg druk op zowel Koudenhoorn als de Strengen. De gemeente ontraadde daarop mensen om naar de recreatieplekken te komen. Er zijn geen boetes gegeven, maar wel officiƫle waarschuwingen uitgedeeld. In de komende weken komen er aanvullende maatregelen.

Op de zonnige donderdag 21 mei waren vier toezichthouders, een Boa en politie te water om alles in goede banen te leiden. Zij gaven rond half twee aan bij de gemeente dat mensen ontraden moest worden om naar Koudenhoorn te komen. Ook bij de Strengen zijn nieuwe recreanten geweerd.


Voorafgaand was een plan van aanpak gemaakt, waarbij het monitoren op en het tegen van drukte onderdelen waren. Ook in de parkeerplaats afgezet met hekken en waren slechts de helft van de aanleg-lekken voor boten beschikbaar. Toch bleef het erg druk. Bij Koudenhoorn werd daarop besloten om met toegangsdosering te werken: eerst mensen van het eiland af voordat er nieuwe gasten op het eiland konden.


Het water op

Het mooie weer lokte ook veel liefhebbers het water op. Het wemelde dan ook van de bootjes op Het Joppe. Dat ging meestal goed, laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Veel mensen hielden zich aan de regels en hielden netjes afstand tot elkaar. Maar ook hier waren er boten waar mensen bij elkaar zaten die niet uit een huishouden kwamen en geen anderhalve meter afstand hielden."


Aanvullende maatregelen

De gemeente laat weten om, nu de kans op mooi weer groter wordt, aanvullende maatregelen te treffen. Zo worden er als proef deze week cirkels in het gras van het recreatie-eiland aangebracht, zodat voor bezoekers zichtbaar is wat anderhalve meter is. Ook is de helft van het parkeerterrein beschikbaar. Bij de ingang van zowel Koudenhoorn als de Strengen wordt vanaf het begin een toegangsdosering toegepast. Er is een sluiting op het moment dat daardoor grote aantallen mensen gaan wachten. Ook is er extra inzet van toezichthouders en politie.


De woordvoerder laat verder weten: "Uiteraard blijven wij mensen oproepen om zich aan de regels te houden voor hun eigen gezondheid en de gezondheid van de ander. En voor ieder die al een officiƫle waarschuwing gehad heeft wordt er doorgepakt naar het schijven van een boete. We volgen de richtlijnen van het RIVM en het Kabinet. Zolang de anderhalve meter-maatschappij geldt, controleert en handhaaft de gemeente hierop om voor iedereen een veilige buitenruimte te houden."


NatuurBingo rondom het huis

Regio n Om de natuur te ontdekken hoef je niet per se naar een natuurgebied. Ook rond je huis is natuur. Om dat te ontdekken hebben de boswachters van Natuurmonumenten een Biodiversiteits-Bingo voor kinderen gemaakt.

Op dit momenten is het nodig dat wij veel thuis blijven. De ideale gelegenheid om je eigen tuin, balkon of buurt onder de loep te nemen. Is jouw leefomgeving ook voor dieren, planten en bomen een goede leefomgeving? Om je hier een handje bij te helpen hebben de boswachters van Natuurmonumenten een NatuurBingo gemaakt. Als je alle planten en dieren vindt, dan ben je al goed op weg naar een biodiverse omgeving. De NatuurBingo-kaart staat op www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoop-natuurbingo.


Hoe groen is jouw tuin?

Natuurmonumenten wil graag weten hoe groen de Nederlandse tuinen zijn. Zij heeft daarvoor een Nationaal Tuinonderzoek voor kinderen en volwassenen. Kijk op www.natuurmonumenten.nl.