Een leeg plein bij de KTS. Vanaf volgende week starten de lessen op school.  | Foto: MV
Een leeg plein bij de KTS. Vanaf volgende week starten de lessen op school. | Foto: MV Foto: MV

De lesbanken in op anderhalve meter

n 'Eenrichtingsverkeer en rechts houden in de gangen'

Teylingen n Terwijl de basisscholen gedeeltelijk weer open zijn, maken ook de middelbare scholen zich op voor een beperkte terugkeer van hun leerlingen. Vanaf dinsdag 2 juni mogen de jongeren weer gedeeltelijk naar school komen, waarbij de anderhalve meter afstand gehandhaafd moet worden. Dat betekent in de praktijk dat niet alle leerlingen tegelijk op school kunnen zijn.

Bij de KTS in Voorhout zijn ze bezig om de school klaar te maken voor de leerlingen. In verband met het maximum aantal per lokaal, worden sommige klassen gesplitst. De helft van de klas volgt dan thuis les. Wel zijn er vijf volledige lesdagen, vertelt directeur Ton de Groot. Om de anderhalve meter afstand te houden, zijn er maatregelen genomen. De leerlingen krijgen per klas een eigen deel van een fietsenstalling en een eigen in- en uitgang naar het lokaal. De tafels staan op anderhalve meter afstand van elkaar en van de docent. De leerlingen blijven in hetzelfde lokaal, de docenten wisselen. Ook zijn in de school looproutes aangebracht. "Denk dan aan eenrichtingverkeer, achter elkaar lopen en rechts houden in de gangen."


Sociale aspect belangrijk

Een aantal middelbare scholen in het land kiest ervoor om niet open te gaan en de leerlingen thuisonderwijs te blijven aanbieden. Het aantal lesweken tot de zomervakantie is beperkt en om daarin alles om te gooien, vinden zij een te grote stap. Zij houden de deuren nog gesloten en willen het nieuwe schooljaar pas starten. Bij de KTS is daar geen sprake van, zegt De Groot. "Naast het bieden van onderwijs vinden wij het sociale aspect voor onze leerlingen zeer belangrijk."


Het Rijnlands Lyceum in Sassenheim liet op maandag weten dat er nog vergaderd en geroosterd wordt om te kijken wat mogelijk is om de leerlingen zo veilig mogelijk terug te laten keren op school.


Basisscholen volledig open

In principe zijn op 8 juni scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang weer volledig open, tenzij uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is. Dan is ook de buitenschoolse opvang (BSO) weer regulier open.