Met water uit de Leidsevaart blust de brandweer de brandende boomstammen. | Foto: pr.
Met water uit de Leidsevaart blust de brandweer de brandende boomstammen. | Foto: pr. Foto: pr.

Brandje in 't Overbosch geblust

Voorhout n De brandweer heeft zaterdagavond 23 mei een brandje in 't Overbosch kunnen blussen. Een aantal boomstammen stonden in brand. De stichting Vrienden van het Overbosch heeft aangifte gedaan.

Joep Derksen, voorzitter van de Stichting Vrienden van het Overbosch, laat in een reactie weten: "Dankzij het alerte optreden van enkele bezoekers van het Overbosch kon een brandje rond 20.00 uur snel beteugeld worden. Het is aan de oplettendheid van andere bezoekers geweest, dat erger is voorkomen. Zij belden de brandweer en politie, die direct in actie kwamen.’’


Niet eenvoudig

Met aangepast materieel pompte de brandweer water uit de Leidsevaart om de aangestoken boomstammen te blussen. Dat bleek nog niet zo eenvoudig, aangezien deze grote stammen, die al tientallen jaren op een plek achter het bruggetje op de grond lagen, totaal vermolmd waren. Maar door het goede werk van de blusgasten kon voorkomen worden, dat het vuur oversloeg naar de rest van het Overbosch. Derksen: "We danken het snelle en goede optreden van de brandweer en politie.’’ Het bestuur van de Stichting Vrienden van het Overbosch heeft aangifte gedaan. De politie gaat camerabeelden bekijken. De dader(s) kunnen zich tot die tijd vrijwillig melden bij de politie.


Druk van gemeente op ProRail voor bewaakte fietsenstalling bij station

Sassenheim n Wethouder Marlies Volten blijft, naar eigen zeggen, heel hard duwen aan ProRail voor een spoedige realisatie van de bewaakte fietsenstalling bij station Sassenheim.

Door Nico Kuyt

Vorige week klonken er zorgen in de raadscommissie Bestuur over de voortgang van de komst van de stalling. Deze gaat zorgen voor een vermindering van de diefstal van fietsen bij het station. Elders zijn al zulke stallingen gerealiseerd, zoals bij de stations Leiden en Den Haag. Twee toezichthouders zijn van 7.00 tot 19.00 uur aanwezig. De planning was om de stalling voor de zomer nog te realiseren, maar hierover klonken bij raadslid Reny Wietsma (CDA) twijfels. Onlangs werd tussen onder andere ProRail en de gemeente een overeenkomst tot co-financiering ondertekend en het project is nu overgenomen door ProRail.


De wethouder verwacht evenwel dat het railbedrijf nog wel even de tijd nodig heeft. Het gaat nu ingepland worden. "B&W wil ook actie. Wij blijven ProRail heel hard duwen", wilde zij aan de commissie nog wel kwijt.


Omwonenden praten rond de zomer mee over bouwplan Nieuw Boekhorst

Voorhout n De gemeente is met de marktpartijen begonnen zich te organiseren voor het maken van plannen voor de woningbouw op Nieuw Boekhorst. Volgens de gemeentelijke Structuurvisie komen er op deze locatie circa 900 woningen. Omwonenden hebben zich al bereid getoond te participeren in het opstellen van de plannen, zo blijkt uit een eerste voortgangsrapportage.

De locatie is gelegen tussen de Noordelijke Randweg, het spoor, de Beukenrode en de Boekenburglaan. De meeste grond is in eigendom van vijf projectontwikkelaars, namelijk Terra Ontwikkeling (Heijmans), Ballast Nedam Development, Rotij Grondontwikkeling West, Blokhuis en Novaform. De eerste fase van de planvorming is nu begonnen. Deze geeft een antwoord op wat de gemeente en de omgeving wil. Het bureau Kickstad is gekozen om de participatie en communicatie te begeleiden. En het stedenbouwkundige bureau Echo Urban Design voor het opstellen van een globale visie met ruimtelijke opgave. Ook is een project- en stuurgroep opgestart om het in goede banen te leiden.


Interesse omwonenden

Inmiddels hebben verschillende omwonenden bij de gemeente geïnformeerd naar de plannen en aangeboden hier een bijdrage aan te willen leveren. De gemeente maakt op dit moment een bestand aan van geïnteresseerden en zorgt dat zij aangehaakt blijven bij de ontwikkeling. Naar verwachting zal de gemeente rond de zomer een eerste participatieronde organiseren.


Sociale woningbouw

Met woningbouwstichting Stek zijn de eerste gesprekken gevoerd. Stek heeft haar visie op de ontwikkeling van Nieuw Boekhorst opgesteld, waarbij uitgegaan wordt van 25 procent sociale huur. Dit percentage komt voort uit het bestaand beleid van de gemeente en afspraken die binnen de regio Holland Rijnland zijn gemaakt. De gesprekken gaan over het traditionele sociale woningbouwprogramma, zoals de grootte van de woningen, de verhouding eengezins- of meergezinswoningen. En ook over het bouwen van sociale woningen voor kwetsbare doelgroepen en andere vormen van huren. (NK)

Afbeelding