Test op corona nu voor iedereen beschikbaar

Regio n Iedereen met milde klachten die op COVID-19 kunnen wijzen, kan zich sinds 1 juni laten testen. De coronatest is gratis.

Inwoners kunnen bellen als ze milde klachten hebben die lijken op een verkoudheid. Daarbij gaat het om een loopneus, niezen, keelpijn, spierpijn, hoesten, verhoging en plotseling verlies van geur en smaak. Bij deze klachten is het belangrijk dat mensen in thuisquarantaine blijven tot de uitslag van de test bekend is, om zo te voorkomen dat ze anderen besmetten.


Om een test op COVID-19 aan te vragen, kunnen inwoners bellen naar het landelijk coronatest afsprakennummer: 0800-1202. Dat is elke dag tussen 8.00 en 20.0 uur bereikbaar. Het is belangrijk om het eigen BSN (Burger Service Nummer) bij de hand te houden.


De call-agent stelt vervolgens een paar vragen over de klachten. Daarna maakt hij een afspraak bij een testlocatie in de buurt. Bellers krijgen dan de tijd en plaats waarop de test wordt uitgevoerd te horen. De test wordt zo snel mogelijk uitgevoerd, bij voorkeur de volgende dag al. De dichtstbijzijnde testlocaties in deze regio zijn de drive-in bij het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp en een walk-in in Katwijk.


Sommige mensen kunnen vanwege hun gezondheid niet naar een testlocatie komen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die in een zorginstelling wonen. In dat geval komt de GGD bij hen langs om de test af te nemen.


Test in auto

De coronatest wordt in de auto afgenomen bij de testlocatie. Neem een ID kaart, paspoort of rijbewijs mee. Tijdens het afnemen van de test blijft de patiënt in de auto zitten. Het afnemen van de test duurt in totaal ongeveer vijf minuten.


De testuitslag volgt binnen 48 uur. Geteste inwoners moeten thuisblijven tot hun testuitslag aan ze bekend is gemaakt.


Meer jeugdhulp- en opvoedhulp ingezet

Teylingen n Bij de jeugdzorg laat een aantal leeftijdscategorieën binnen de ambulante jeugdhulp laten een toename zien, zo blijkt uit de jaarrapportage over vorig jaar.

Door Nico Kuyt

Uit de rapportage blijkt dat de instanties die verwijzen naar jeugdhulp lijken te veranderen. Het percentage verwijzingen vanuit de huisarts lijkt iets af te nemen. De verwijzingen vanuit de Jeugd- en gezinsteams (JGT) nemen juist wat toe. Echter, er is een afname zichtbaar van het aantal jeugdigen met hulp van het JGT. Ook wordt er meer verwezen vanuit de medisch specialist. Deze verwijst jeugdigen vooral toe naar GGZ ambulant en de Jeugd- en Opvoedhulp ambulant. De jeugdarts verwijst vaak als eerste door naar het JGT. Er is een stijging in de leeftijdscategorie 4-11 jaar bij jeugdigen met jeugd- en opvoedhulp. Dit zou verklaard kunnen worden door de verbeterde samenwerking tussen de JGT’s en het onderwijs. In de forensische GGZ is een toename zichtbaar van het aantal 17-jarigen. Het aantal verwijzingen vanuit het JGT zou een verband kunnen hebben met de lokale projecten rondom Jeugd- en Veiligheid. Zo is er bijvoorbeeld de Zorg- en Veiligheidstafel, waardoor jeugdigen beter in beeld komen. De gemeente heeft een pilot ingezet om de kwaliteit van de jeugdhulp te verbeteren en het jeugdhulpverbruik af te laten nemen. De jeugdhulp is een grote kostenpost voor de gemeente. Het betreft ongeveer 9 miljoen euro.


Papier-expo in De Pomp

Warmond n Galerie de Pomp opent de deuren. Tot en met 1 juli is de expositie 'Papier' te bezoeken. De daaraan gekoppelde Papiermarkt is dit jaar geannuleerd.

Twaalf exposanten tonen hun papierkunst in de galerie, waar overigens wordt gevraagd om met niet meer dan twee personen tegelijk een bezoek te brengen. Bij drukte wordt gevraagd op het plein - op gepaste afstand- te wachten.


Deelnemers zijn Anna Breimer (collages), Jetty van den Burgh (papier maché), Teska van Dijk (pentekeningen ingekleurd met aquarel), Annette van het Erve (boekvouwkunst), Lisette Hogewoning (collages), Lieke van Herk (dieren van papier maché), Conny Kuipérie (3D objecten papier), RéNoo (bewerkt papier), Miriam Ooms (bewerkt papier), Margriet v. Schaik (origami, handgemaakt Japans papier) en Anja Serlie (gemengde techniek). Lees meer over alle deelnemers op www.deteylinger.nl.


Kunst voor goed doel

Bijzonder zijn ook de collages van de overleden Dorine Wetter Kools. Zij exposeerde vroeger regelmatig bij Galerie de Pomp. Toen ze wat ouder werd, maakte ze zich zorgen over haar werk, en belde galerie-eigenaresse Clara Sikking met de vraag om het maar naar de kringloop te brengen. Een gedeelte van dit werk is nu te zien. Het wordt verkocht voor een klein prijsje, in de map In stock. De opbrengst gaat naar Stichting Laak Theater Den Haag.


Galerie de Pomp (Dorpsstraat 38) is geopend op woensdag tot en met vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.