Op het plein aan de Oude Haven in Sassenheim zijn de terrassen weer opgebouwd. | Foto:MV
Op het plein aan de Oude Haven in Sassenheim zijn de terrassen weer opgebouwd. | Foto:MV Foto: MV

Terrassen weer open

n 'Meer ruimte, meer tafels, maar minder stoelen'

Teylingen n De terrassen mochten op 1 juni weer open. Stipt om 12.00 uur stonden de eerste gasten al klaar bij horeca in Warmond, Sassenheim en Voorhout. Het is wel even wennen, voor gasten én voor de ondernemers.

"Bent u allebei gezond? En allebei niet verkouden?" Els van Grieken staat bij het terras voor de Oude School in Warmond. De eigenaresse ontvangt een echtpaar dat tijdens hun fietstocht even een kopje koffie wil drinken. Ze kijkt in het boek met reserveringen. "We hebben nog plek, maar wel tot kwart voor twee." Geen probleem, dat redden we wel, lacht het echtpaar, en ze lopen achter Van Grieken aan die hen een tafeltje toewijst.


Puzzel

"Alles is anders," zegt ze even later als ze weer terug is bij de 'ingang' van het terras. Daar staat de desinfecterende gel. De tafels staan anderhalve meter uit elkaar. Per tafel mogen maximaal twee stoelen staan. Tussen de tafels zijn schermen aangebracht. "Niet verplicht, maar wij vonden het wel service. Ook voor de veiligheid van onze gasten." Het terras heeft een aparte uitgang. Er hoeft niet gereserveerd te worden - anders dan voor een tafel binnen, zoals bij elk restaurant of café wel verplicht is-, maar het blijft een hele puzzel.


Dat merkt Suzanne Passaniti van Da Tano in Sassenheim ook. Ze zit bij de ingang van het terras, met het administratieboek open geslagen. Ook zij moet haar gasten vragen naar de gezondheid. Ook noteert ze hun naam en telefoonnummer. Een gast noemt het 'een hele onderneming'. "Nou, dat is het zeker," lacht Suzanne. Ze merkt bij gasten geen weerstand tegen de extra handelingen. "Iedereen is heel relaxt, heeft begrip voor de situatie. En het is voor iedereen nieuw, zowel voor ons als voor de gasten."


Meer ruimte van gemeente

Enkele dagen eerder is ze samen met haar echtgenoot Tano bezig geweest het terras volgens de richtlijnen in te richten met behulp van de anderhalve meter-stok. Aan de zijkant van het restaurant hebben ze tijdelijk meer ruimte gekregen, met toestemming van de gemeente. Daar staat tegenover dat ze de tafels aan de voorkant moeten opofferen voor een aparte in- en uitgang.


Ook bij andere horeca in Sassenheim is tijdelijk uitgebreid. De Gebroeders Wop aan de Hoofdstraat mogen na sluitingstijd van de naastgelegen winkels het aantal tafels en stoelen op de stoep uitbreiden. Op de Oude Haven zijn alle parkeervakken benut voor de terrassen. De ondernemers zijn te spreken over de bereidheid van de gemeente om snel te handelen en beslissingen te nemen.


De ondernemers werken onderling ook goed samen. "Je hebt elkaar toch nodig, ook in deze tijd. Daarnaast werken we al vaker samen," vertelt Frank Rozier, bedrijfsleider van restaurants Op Eigen Wijze en Nog Eigenwijzer aan de Oude Haven. Ook deze twee restaurants hebben meer ruimte gekregen, het terras heeft nu een grote L-vorm. "Maar dat betekent niet dat we meer mensen kwijt kunnen," schetst Rozier de situatie waar alle ondernemers mee te maken hebben: "Een groter terras, met meer tafels dan voorheen, maar in totaal minder stoelen, want er mogen maar twee stoelen bij een tafel."


Herenstraat mogelijk dicht

Ook in Voorhout willen enkele ondernemers extra ruimte. Ze zijn in gesprek met de gemeente over de mogelijkheid om de Herenstraat een aantal weekenden in de avond af te sluiten. Zo kunnen vijf Voorhoutse restaurants meer klanten buiten bedienen door hun terras uit te breiden naar de doorgaande weg.


De terrassen zijn voor veel ondernemers hun belangrijkste bron van inkomsten de komende maanden. Binnen houden veel restaurants maar een handjevol tafels over, omdat ze maximaal 30 gasten mogen ontvangen. Die moeten wel weer anderhalve meter afstand kunnen houden als ze niet tot hetzelfde huishouden behoren. Suzanne Passaniti: "Een pand is een pand, dat kun je niet groter maken."


Tijdsblokken

De anderhalve meter-regel geldt ook voor op het terras, maar vanwege de ruimte is voor veel horeca iets meer mogelijk. Zoals bij Heren52 in Voorhout. De lunchroom is klein en binnen mogen bij toepassing van de maatregelen nog maar vier tafels staan. Eigenaar Patrick van Kesteren is vooral blij dat hij weer aan de slag kan. "Het heeft veel te lang geduurd. En ik ben geen stilzitter."


Van Kesteren heeft zijn zomerterras al staan, dat iets ruimer is. Daarnaast is hij in gesprek met de gemeente om tijdelijk een groter deel van het trottoir te kunnen gebruiken, samen met de naburige vlaaienwinkel. Daar is het met mooi weer erg druk door de verkoop van ijs. De stoep raakt dan soms overvol, waardoor de anderhalve meter ook lastig is te handhaven. In het tijdelijke plan worden de parkeerplaatsen voor de deur ingezet als stoep.


Bij Heren52 werken ze de komende periode ook op het terras met tijdsblokken: een koffieblok, twee lunchblokken en een high-tea en borrel-blok. Zo kan het terras optimaal benut worden. Belangrijk is daarbij wel dat gasten buiten kunnen zitten. "We hopen dus op mooi weer," verwoordt Van Kesteren wat iedere horeca-ondernemer de komende periode wenst.


Hoe ziet het nieuwe anderhalve meter-terras eruit? Bekijk de foto's op pagina 17.

Met hekken is het terras van Cheers in de Herenstraat afgebakend. | Foto: MV