Lisa met haar klasgenoten in het praktijklokaal. Op de achtergrond directeur Ton de Groot. | Foto: Piet de Boer
Lisa met haar klasgenoten in het praktijklokaal. Op de achtergrond directeur Ton de Groot. | Foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

'Onderwijs is meer dan achter een scherm zitten'

Voorhout n De leerlingen van de KTS zijn weer naar school. Het gebouw is opnieuw ingericht en beplakt met witte pijlen en lijnen voor de looprichting. Bij elke toegangsdeur staat een pompje met ontsmettingsschuim. Directeur Ton de Groot vertelt op dinsdag 2 juni tevreden te zijn over de eerste ochtend op de middelbare school.

Door Piet de Boer

De leerlingen krijgen vijf dagen les en als er teveel leerlingen in zijn voor een lokaal wordt de groep gesplitst en krijgt een deel digitaal thuis-onderwijs. Na drie uur les mogen de leerlingen naar huis en komt de middaggroep. Aankomst en vertrek is per klas gereguleerd. Elke groep heeft een eigen fietsenstalling afgezet met dranghekken en voorzien van klassen-bordjes.


In de school geldt eenrichtingsverkeer en zijn looproutes aangebracht. Leerlingen moeten achter elkaar lopen en dienen zoveel mogelijk rechts te houden en altijd anderhalve meter uit elkaar. Ook in de klas. De docenten wisselen na elke les van klaslokaal. Dit om zo min mogelijk mogelijk bewegingen in het gebouw te hebben.


Instructiefilmpje

Het Rijnlands Lyceum in Sassenheim opent ook weer de deuren gedeeltelijk voor de leerlingen. Daarnaast volgen zij ook nog steeds thuis digitaal les. In het gebouw in Sasenheim zijn de inmiddels bekende voorzorgsmaatregelen genomen: aparte in- en uitgangen, desinfectiegel bij elk lokaal en de aula blijft gesloten. Het Rijnlands maakte voor de leerlingen een instructiefilmpje met daarin meer informatie over hun eerste lesdag.


'Normale' lessen

Ton de Groot loopt bij de KTS ontspannen door de rustige gangen en groet docenten die in de deuropeningen staan, klaar om van lokaal te wisselen. Veel docenten werken thuis en geven digitaal les. De omslag naar onderwijs op afstand is soepel gegaan zegt Ton. "Maar het kan het echte onderwijs niet vervangen." Onderwijs is meer dan achter een beeldscherm zitten. Daarom is de KTS toch weer open gegaan voor 'normale' lessen. Vooral het praktijkonderwijs laat zich namelijk lastig digitaliseren. Als voorbeeld laat hij de in aanbouw zijnde uitbreiding zien. Straks kunnen ze hier buiten metselen. In een naburig lokaal staat de klas van Lisa fruit te snijden. Lisa draagt een mondkapje vanwege de hygiƫne. Praten is daardoor lastig. ''Ja, ik ben blij''. Ze kan weer praktijklessen volgen en ziet haar klasgenoten weer in het echt. Ze glimlacht boven haar mondkapje met haar ogen.


Sociale leven hervat

Het sociale leven op school is belangrijk voor leerlingen, vindt De Groot. Ze hebben elkaar lange tijd niet echt gezien en gesproken. Dat sociale aspect van onderwijs kan door de openstelling weer een plek krijgen. De eindexamen leerlingen zijn al vrij. Zij krijgen woensdag de uitslag te horen. Dan kunnen de vlaggen uit. Voor de andere leerlingen is vrijdag 16 juli de laatste schooldag.


En de wat brengt de nabije toekomst? De Groot: ''Er komen ongeveer 180 nieuwe leerlingen. We groeien opnieuw. Maar hoe we dat gaan organiseren met die anderhalve meter weet ik nu nog niet.'' Hij hoopt dat corona-richtlijnen bij aanvang van het nieuwe schooljaar, in september, niet meer nodig zijn.