Medewerkers van het gespecialiseerde bedrijf verwijderen de rupsen uit de boom. | Foto: pr.
Medewerkers van het gespecialiseerde bedrijf verwijderen de rupsen uit de boom. | Foto: pr. Foto: pr.

Eikenprocessierups uit eikenbomen in Park Rusthoff verwijderd

Sassenheim n Vorige week signaleerde een bezoeker de eikenprocessierups op een van de eikenbomen in Park Rusthoff. Op zaterdag 6 juni heeft Van Amsterdam boomverzorging de rupsen verwijderd.

Nadat de bezoeker op dinsdag 2 juni de gemeente had gewaarschuwd, bracht die Gerard Rutgrink, hoofd groen van het park, op de hoogte. Hij zorgde ervoor dat de betreffende bomen meteen zijn afgezet met roodwit lint. De eikenprocessierups kan in het voorjaar en in de zomer in eikenbomen zitten. De rups heeft brandharen. Deze brandharen kunnen jeuk, bultjes en oogklachten veroorzaken.


Op zaterdag zijn de twee eikenbomen op het eiland, ter hoogte van het Sassennest en de kinderboerderij, schoongemaakt. Daarna is nog een rondje gemaakt door een medewerker van het bedrijf om de andere 200 eikenbomen in het park te controleren. Die bomen hadden geen sporen van de rups. De medewerker was verbaasd over hoeveel eikenbomen er in het park staan. Het zijn er ruim tweehonderd. Dat is te danken aan de heer Zocher, de bekende landschapsarchitect, die het park tweehonderd jaar geleden heeft aangelegd. Hij was een groot liefhebber van eikenbomen, maar tweehonderd jaar geleden was er nog geen last van de eikenprocessierups.


Wel toestemming voor terras Sassennest

Sassenheim n In tegenstelling tot eerdere berichten mag het terras van paviljoen het Sassennest in Park Rusthoff toch wél open. Eerder zie burgemeester Carla Breuer in een commissievergadering nog dat het terras gesloten moest blijven.

De burgemeester zei op donderdag 28 mei dat ondergeschikte of para-commerciële horeca nog niet open mag. De gemeente heeft contact gezocht met de Veiligheidsregio Hollands Midden. “Uit de noodverordening was voor ons niet eenduidig te herleiden of men open mocht of niet. Navraag bij de veiligheidsregio heeft uitsluitsel gegeven."


Op basis van de vrijdag vastgestelde noodverordening mag het vergrote terras bij het Sassennest open. Iedere woensdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en er zijn meer stoelen en parasols dan voorheen. De vrijwilligers schenken koffie, thee en fris. Er wordt gewerkt op basis van self-service, dus afhalen bij de bar en bij voorkeur betalen met pin.