Sophia Scholen neemt afscheid van zwarte piet

Regio n Sophia Scholen, de grootste aanbieder van primair onderwijs in de Duin- en Bollenstreek stopt met zwarte piet op haar 28 basisscholen. Het bestuur heeft dit besloten na zorgvuldig overleg met de schooldirecteuren, de toezichthouder en de medezeggenschap van ouders en personeel. Ook is afgestemd met andere schoolbesturen en gemeenten in de regio.

Verschillende scholen binnen en buiten de stichting hebben piet al eerder aangepast. Met deze stap zal de sinterklaasviering op veruit de meeste basisscholen in de regio geen zwarte piet meer kennen. Sophia Scholen past piet aan met respect voor degenen voor wie deze wijziging niet zou hoeven. Bestuursvoorzitter Omar Ramadan daarover: "Zwarte Piet is bijna nooit kwetsend bedoeld, laat staan racistisch, maar wordt wel zo ervaren, ook in onze regio, ook op onze scholen. We zijn allen opgegroeid met zwarte piet, geven er dus niet op af en weten dat het moeilijk kan zijn om zo’n traditie in je eentje te veranderen. Juist daarom zetten we deze stap met al onze scholen samen."


Overleg

Het College van Bestuur (CvB) heeft haar voorgenomen besluit eerst besproken met de schooldirecteuren. Zij hechten eraan dat deze stap voor alle scholen samen gezet wordt. Er is ook gesproken met de andere basisschoolbestuurders en onderwijswethouders in de Duin- en Bollenstreek. Op veruit de meeste basisscholen in de regio zal het zwarte uiterlijk van piet aangepast worden of is dat al zo. Het CvB heeft haar voornemen voorgelegd aan de Raad van Toezicht, die deze stap verwelkomt. Tenslotte is advies gevraagd aan de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad. Deze vertegenwoordiging van ouders en personeel gaf een positief advies. Na al deze consultaties is het besluit genomen en zijn alle ouders geïnformeerd. Omar Ramadan: "Sophia is niet het eerste schoolbestuur dat nu helemaal afscheid neemt van de zwarte piet. We willen ook niet het laatste bestuur zijn dat dit doet."


Exacte invulling van piet, zoals roetvegen, andere kleuren en kleding, is aan de school. Schooldirecteuren zullen erop toezien dat geen volledig zwart geschminkte piet onderdeel is van de viering.


GGD: 'Verkouden? Laat je testen!'

Vervolg voorpagina


Het komt wel eens voor dat een leraar of leerling positief getest wordt, maar dit heeft tot nu toe niet tot het ontstaan van een cluster geleid. Pas als drie of meer personen binnen één groep besmet zijn geraakt, spreekt de GGD van een cluster. Een positief getest persoon blijft in thuisisolatie tot hij/zij 24 uur klachtenvrij is. Op deze manier wordt voorkomen dat hij/zij anderen besmet. De GGD doet altijd een bron- en contactonderzoek bij een positieve besmetting en adviseert de betrokken familieleden en instellingen wat zij moeten doen.


Ook bij milde klachten

Bij het callcenter komen regelmatig vragen over de coronatest, schrijft de GGD. "De vraag is dan 'ik ben alleen verkouden, ik denk niet dat het corona is, moet ik me toch laten testen?', en 'kan ik vaker dan één keer gratis getest worden op corona?'. Het antwoord op beide vragen is ja!".


De GGD ziet nog steeds dat mensen met milde coronaklachten gewoon naar buiten gaan en zich niet laten testen. "Het blijkt dat mensen er niet alleen van overtuigd zijn dat ze ‘alleen maar een verkoudheid’ hebben, maar ook dat ze denken dat ze maar één keer gratis getest kunnen worden. Ze bewaren die test dan liever voor als ze denken dat ze echt corona hebben. Gelukkig berust dit op een misverstand. Je kan zo vaak als nodig is gratis getest worden op corona. Dus ook bij milde klachten: bel 0800-1202 en laat je testen. Want alleen zo weet je zeker of je corona-vrij bent. Doe het voor jezelf en voor je familie, vrienden en collega’s."