Ook voor aquajoggen moeten deelnemers vooraf reserveren. | Foto: pr./ archief
Ook voor aquajoggen moeten deelnemers vooraf reserveren. | Foto: pr./ archief Foto: pr.

'Mensen weten de weg naar het zwembad weer te vinden'

Sassenheim n Ook het anderhalve meter zwemmen is in volle gang. Hoe gaat dat in zijn werk? Bij zwembad Wasbeek hebben ze te maken met reserveringen, recreatiezwemmen zonder ouders en een strikt protocol bij de zwemlessen.

"Mensen gaan langzamerhand de weg weer vinden naar het zwembad," vertelt medewerker Kim van den Berg. Sinds 1 juni is het zwembad aan de Van Alkemadelaan weer open. Maar dan wel alleen voor die bezoekers gereserveerd hebben. Dat verloopt soepel. "Veel mensen doen dit gewoon online en een enkeling belt nog. Het banenzwemmen zit op enkele tijdstippen na goed vol. Vooral ’s avonds is er voor de liefhebber nog wel een plekje vrij. Maar ook de andere doelgroepen raken steeds voller." De maatregelen worden niet als hinder ervaren, gaat Van den Berg verder. "Bezoekers zijn blij dat ze weer kunnen komen zwemmen. Een enkeling vindt het van tevoren reserveren niet zo fijn, maar begrijpt het wel. Ook alle regels kunnen zo nu en dan wat overweldigend zijn, omdat het allemaal nieuw is. Maar na de eerste keer zwemmen zijn de meesten alweer gewend. Daarnaast worden alle bezoekers opgevangen door onze receptionistes en toezichthouders, die uitleg geven en iedereen wegwijs maken."

Zwemles

Na de heropening konden kinderen een week later hun zwemles hervatten. Daar is een strikt protocol. Kinderen moeten met hun zwemkleding onder makkelijker kleding aan naar het zwembad komen. Zij kunnen dan op de zwemzaal hun bovenkleding uittrekken of de ouders doen dit van tevoren in de ruimte bij de receptie. Ouders mogen niet mee naar de zwemzaal, maar de kinderen worden opgevangen bij de eerste klapdeuren door de zwemonderwijzer. Na de zwemles mag de ouder wel de zwemzaal op en het kind helpen met aankleden. Ze gaan dan via de achteruitgang weer naar buiten om eventuele andere mensen te ontlopen.

'Moeilijk te handhaven'

Bij het recreatiezwemmen, voor kinderen vanaf zeven jaar met de benodigde diploma's, mogen ouders ook niet mee. Van den Berg: "Voor volwassenen geldt nog altijd de afstandsbeperking. De kinderen mogen wel vrij door het zwembad, dus een combinatie hiervan is moeilijk te handhaven."