De Kleine Kerk in Voorhout. | Foto: pr.
De Kleine Kerk in Voorhout. | Foto: pr. Foto: pr.

Reserveren voor de anderhalve meter-kerk

Teylingen n In de kerken mogen vanaf 1 juli weer meer mensen tegelijkertijd een dienst bijwonen. Wel op anderhalve meter afstand van elkaar, tenzij ze ene huishouden vormen. Nieuw in de anderhalve meter-kerk is ook dat er vooraf gereserveerd moet worden. En zingen is nog niet toegestaan.

Tot 1 juli mochten maximaal 30 mensen, op afstand, een dienst bezoeken. Vanaf 1 juli zou dat aantal verhoogd worden, maar bij de laatste persconferentie maakte premier Mark Rutte bekend dat er een onbeperkt aantal geldt. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden: kerkbezoekers moeten vooraf reserveren, krijgen een gezondheidscheck en moeten anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden. Dat laatste zorgt bijvoorbeeld bij de PG Warmond en Voorhout voor een beperkte capaciteit. In Warmond kunnen maximaal 50 tot 60 personen een dienst bijwonen. In de Kleine Kerk zijn dat er nog iets minder, zegt Esther Meijvogel. "Ons gebouw is niet groot. Het ligt een beetje aan de samenstelling van het publiek hoeveel mensen we zondag kunnen ontvangen. We kunnen maximaal 25 alleenstaanden, of als het koppels zijn, 35 echtparen binnen laten." In de kerken die al een videoverbinding aanboden, blijft dat voorlopig zo.

Geen zang

Via de kerkelijke websites of door te bellen naar het secretariaat kan een plekje voor een dienst worden gereserveerd. Het zorgt voor een andere sfeer, zegt pastoor Straathof van de katholieke parochie Sint Maarten. Het is nu veel formeler. Vroeger ging je gewoon naar de kerk, er was altijd wel plaats. Dat kan nu niet meer." Ook anders is dat er niet gezongen mag worden. Rini Karstens - van Halsema van de PG Warmond: "Helaas is dat nog steeds niet toegestaan. De organist speelt wel de melodie van een lied, dat door de bezoekers in onze kerk kan worden meegelezen. Ter afwisseling daarop draagt de voorganger of een lector de tekst van het lied voor." Ook in andere kerken gaat het zo, denken ze na over een zanger voor een spatscherm of het afspelen van een CD.


Gemist

Alle vertegenwoordigers zijn vooral heel blij dat de kerkdeuren weer open mogen. Het is na al die tijd weer heerlijk om elkaar te kunnen ontmoeten, zegt Marja van Leeuwen van Baptistengemeente Kaleb in Warmond. "De zondag is de dag dat we ons geloof samen beleven en dat geeft ons kracht en inspiratie voor de hele week."

Bij de PG Warmond staat Ds. Rianne de Reus als nieuwe predikant voor het eerst voor een 'volle kerk'. Karstens - van Halsema: "De PG Warmond is blij—ook voor de predikant: het is geen pretje om voor een lege kerk te preken—dat toch persoonlijke contacten tussen de kerkleden onderling wat meer zijn toegestaan". Pastoor Straathof benadrukt het belang van samenkomst: "Het meest blij ben ik de gemeenschap bijeen te zien." Ook bij de Kleine Kerk is dat het belangrijkste. "Mensen hebben elkaar gemist, " zegt Meijvogel. "Ze mogen dan wel niet naast elkaar zitten, maar het gaat om de ontmoeting."


De PG Sassenheim opent de deuren van de Julianakerk en Dorpskerk nog niet. Die blijven voorlopig nog tot september gesloten. Lees meer op pagina 19.