Vuurwerkzones blijven, geen strengere regels

Teylingen n Moeten er, zoals nu, geen vuurwerkvrije zones zijn, maar juist zones waar juist alleen vuurwerk mag worden afgestoken? Dat was de vraag waarover de raadscommissie Bestuur zich boog.

door Nico Kuyt

Vanaf jaarwisseling 2020-2021 geldt er een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Het Rijk heeft het zo bepaald. Daar heeft de gemeente niets over te zeggen. Maar wel over de rest van het vuurwerk op oudjaar. En daar sprak vorige week de raadscommissie Bestuur over. Daar werd niet echt wat sensationeels afgestoken. Wie een verrassende ontploffing had verwacht kwam bedrogen uit. Eigenlijk gewoon maar doorgaan met het huidige beleid, zo was de gedachte. Als driekwart van een buurt geen vuurwerk wil, bejaardentehuizen, zorginstellingen en mensen met longproblemen, dan kan een vuurwerkvrije zone worden ingesteld. Handhaven door de BOA's en het blijft rustig. Een geleidelijke afbouw van het vuurwerk voor de hele gemeente was voor sommige fracties toch wel handig, zoals het CDA. Maar om gelijk een vuurwerkvrije gemeente van Teylingen te maken, dat is iets te kras. Op termijn, daar waren de meeste fracties het wel over eens.


Omkeren van zones

GroenLinks, die ooit nog met een motie kwam over het vuurwerk, wat het destijds overigens niet haalde, kwam nu met een nieuw idee. Keer die vuurwerkvrije zones om. Als je wil gaan schieten, moet je gewoon driekwart medestanders hebben in jouw buurt. Al dat fijnstof, dat geluid, daar belast je je buurman mee. De PvdA, ChristenUnie, fractie Piket haastten zich het idee te omarmen.


Toch zorgde vorige week het idee nog niet tot een spontane omarming in de commissie wat betreft een directe realisatie. Voor een implementatie, daar is de tijd gewoon te kort voor, maakte burgemeester Carla Breuer helder, verandering van regels, publiciteit, het kost tijd. Er zal later over worden gesproken. Een algeheel vuurwerkverbod ligt wel op de loer. De fractie van GLT was er in ieder geval voor. Wel werd er in de commissie op gewezen dat de jaarwisselingen in Teylingen eigenlijk zeer rustig verlopen.


Vuurwerkshow

De burgemeester gaat het huidige beleid nu iets verfijnen en polijsten. Buiten de regels van het rijk voor knalvuurwerk en pijlen verandert er niet zoveel. De omgekeerde zones, dat is iets wat volgend jaar in bespreking komt en besloten wordt. Om een centrale vuurwerkshow in de gemeente te organiseren, dat idee haalde het vorige week ook niet. Het mag best, maar het mag de gemeente geen cent kosten. Onder de fracties was er geen animo voor. Als iemand dat wil organiseren, dan wel voor eigen kosten.


Sportakkoord Teylingen wordt Vitaliteitsakkoord

Teylingen n De Vereniging Sport en Gemeenten heeft de Teylingse aanpak van het lokale sportakkoord –het Vitaliteitsakkoord- goedgekeurd. Daarmee is er budget verkregen voor de uitvoering van het akkoord. Stichting de Combibrug, Stiwa, Welzijn Teylingen, Rabobank, vv Ter Leede en Sophia Scholen hebben zich al verbonden aan het plan en het medeondertekend. Het blijft mogelijk voor andere partijen om ook aan te sluiten.

In veel gemeenten behelst het lokale sportakkoord alleen sporten en bewegen. In Teylingen is het akkoord uitgebreid met onderwerpen uit het preventieakkoord en de Nota Volksgezondheid. Sport is namelijk niet alleen een doel, maar ook een middel om vitaler te worden, minder eenzaam te zijn, te integreren en nog meer. Door nauwe samenwerking binnen het gehele sociaal domein ontstaat er een breed gedragen aanpak om Teylingen vitaler te maken. De krachten worden gebundeld in het Vitaliteitsakkoord.


Vijftig afspraken

Sportformateur Gerben van Duin begeleidt het proces om te komen tot een meerjarige aanpak. Hij ging begin maart in twee kernen (Warmond en Voorhout) om tafel met Teylingse scholen, zorginstellingen, verenigingen en ondernemers. Daar kwam veel informatie en enthousiasme vrij. Iedereen wil eigenlijk zijn steentje bijdragen om Teylingen vitaler te maken. Er is gesproken over de wensen en ambities, maar er zijn ook al concrete afspraken gemaakt. In totaal zo’n vijftig afspraken, wat een mooi begin is om samen aan de slag te gaan voor een vitaal Teylingen.


De bijeenkomst in de kern Sassenheim kon in maart niet doorgaan vanwege de plotseling afgekondigde maatregelen wegens het coronavirus. Wie dat wilde, kon wel schriftelijk een bijdrage leveren.


Bijeenkomst in Sassenheim

Nu bijeenkomsten onder voorwaarden weer mogelijk zijn, volgt er 16 juli alsnog een bijeenkomst in Sassenheim. Dat het akkoord al is goedgekeurd maakt niet uit; er is continu behoefte aan en ruimte voor meer ideeën en meer partners. Er gaat binnenkort een uitnodiging voor de bijeenkomst uit naar alle partijen die van betekenis kunnen zijn in dit traject. Zij kunnen zich vervolgens aanmelden. Er is een maximum gesteld aan het aantal personen dat bij de bijeenkomst kan zijn. Daarnaast is het mogelijk om met vragen en ideeën contact op te nemen met de sportformateur door een e-mail te sturen naar sportformateur@hltsamen.nl..


Lokaal akkoord

In het Lokaal Sportakkoord staat hoe Teylingen de ambities uit het Nationaal Sportakkoord wil realiseren. Het Nationaal Sportakkoord werd in 2018 gesloten door sportminister Bruno Bruins, de sport, gemeenten en maatschappelijk partners. Het ministerie van VWS stelde vervolgens budget beschikbaar voor gemeenten om een procesbegeleider, een sportformateur, aan te stellen. De taak van de sportformateur is het aan tafel krijgen van diverse partijen en het faciliteren van afspraken. Het uiteindelijke lokale sportakkoord is een product van de samenleving van in dit geval gemeente Teylingen, waarbij de gemeente een van de partners is.