Mentor Mischa Noordijk en Eline toosten na de diploma-uitreiking. | Foto: PIet van Kampen
Mentor Mischa Noordijk en Eline toosten na de diploma-uitreiking. | Foto: PIet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Rode loper aan huis bij ‘Diplomabezorgservice’

Sassenheim n Het coronavirus heeft de laatste maanden voor veel veranderingen gezorgd. Ook bij het Rijnlands Lyceum moesten ze op een andere manier lesgeven. Daarbij onderging ook de diploma-uitreiking een tijdelijke metamorfose.

Door Piet van Kampen

Bij het Rijnlands Lyceum werd, net als vrijwel in het hele land, digitaal les gegeven. Discipline bij de leerlingen om thuis de lessen te volgen. "Het ging allemaal volgens de bestaande lesroosters. Sommige docenten deden dit vanuit huis anderen vanuit de school. Er is goed gevolg aan gegeven," heeft conrector Irma Raadgeep ervaren.

Ook door de eindexamenleerlingen werd hard geleerd. Bij de Mavo bedroeg het slagingspercentage 99 procent, voor de Havo 98 procent en voor het Vwo was het volle bak met 100 procent. Dit jaar werden de examens niet landelijk maar door de school zelf afgenomen zoals bij het Rijnlands Lyceum in de gymzaal.


Het uitreiken van de diploma’s was geen collectieve happening maar werd op bijzondere wijze gestalte gegeven. De docenten en mentoren bezochten de 300 leerlingen in de regio aan huis om het fel begeerde papiertje persoonlijk te overhandigen. "Een hele organisatie," benadrukt de conrector ten overvloede. "Maar iedereen was enthousiast. Vrijwel overal was het een feestje waar men kwam, met hapjes drankjes, vlaggen en zelfs een koud buffet. Het was een groot succes." Mentor Mischa Noordijk en docente Nienke Kragtwijk bevestigen dit. Zij brachten onder andere een bezoek aan Eline Berkheij in Voorhout. "Het was inderdaad bijzonder leuk om dit op deze manier te doen," zegt het tweetal.

Rode loper

Het bezoek was kort, krachtig maar zeer verzorgd. De rode loper werd uit het busje gehaald, een statafel, siervuurwerk, bubbels en natuurlijk het diploma. Noordijk sprak lovende woorden over Eline en schetste haar als ‘doortastende leerling’. Eline, met prima cijfers geslaagd voor de havo, gaat na de vakantie Communicatie op de Hogeschool Leiden studeren. Terugblikkend op de periode van thuis studeren: "Het beviel me prima al was het in het begin wel vreemd. Soms even uitslapen, maar toch zorgen dat alles af kwam". En het schoolexamen, viel dat mee? "Het was een eindtentamen maar van vrienden hoorde ik dat een landelijk examen soms makkelijker was dan dit," lacht zij ontspannen. Tijd voor een welverdiende vakantie. "Nee, niet naar Turkije zoals gepland maar het wordt de Eemhof in eigen land".

Lees meer op www.deteylinger.nl.