De tweede groep vrijwilligers met onderscheiding in de zon op het balkon. Van links naar rechts Marja van Steijn-van der Hulst, Rini Karstens–van Halsema, Gerrit Tol en Patrick van der Lans.
De tweede groep vrijwilligers met onderscheiding in de zon op het balkon. Van links naar rechts Marja van Steijn-van der Hulst, Rini Karstens–van Halsema, Gerrit Tol en Patrick van der Lans. Foto: Piet de Boer

Twee keer feest voor een lintje

Teylingen n Burgemeester Carla Breuer feliciteerde in april, tijdens de jaarlijkse Lintjesregen, acht Teylingers telefonisch met hun lintje. Een verdiende onderscheiding voor het vele vrijwilligerswerk dat ze al lange tijd doen of gedaan hebben. Er is in april wel feest gevierd, vertellen de gelukkigen, maar zonder lintje. Op vrijdag 3 juli is dat goed gemaakt.

Door Piet de Boer

De voorgedragen inwoners uit Warmond, Sassenheim en Voorhout zijn opvallend bescheiden. ‘’Ik had de gelegenheid’’, zegt Marja van Steijn. Ze is onder andere koster en werkzaam bij de schooltuinen in Park Rusthoff. Niets bijzonders vindt ze. ‘"We zijn met een leuke groep mensen."’ Haar man lacht: "Ook nu vindt ze nog dat een ander het meer verdiend."


Twee sessies

Er zijn twee sessies met elk vier uitverkorenen en dertig genodigden. Iedereen kiest zijn eigen stoel met een flesje water op de zitting. Er wordt geen risico genomen. Alles gaat volgens het coronaprotocol. Geen flesje betekent dat de stoel al bezet is.

Burgemeester Carla Breuer geeft een inleiding en benoemt gedetailleerd en met humor de individuele verdiensten van de gelukkigen. Die zijn in april ook voor een deel telefonisch medegedeeld. Dan volgt het grote moment. ‘’Normaal speld ik u de onderscheiding op, maar dat kan nu helaas niet.’’ De partners spelden het lintje op. Bij de meeste echtelieden gaat het decoreren moeiteloos. Alleen de brandweeruniformen van Patrick van der Lans en Lenard Onderwater spartelen wat tegen. "Ja, die uniformen zijn stevig," weet de burgemeester uit eigen decoratie-ervaring.


Tenslotte is er natuurlijk gelegenheid tot feliciteren. De genodigden zwaaien of roepen, maar kleinzoon Seth Bakker is verkleed als ridder, en laat opa Nico knielen voor een bijzonder ritueel. De ridder laat zijn kartonnen zwaard op de schouders van zijn opa ploffen. Zo hoort het volgens hem. De aanwezigen lachen. Dit is de tweede keer dat hij zijn opa verrast. In april kreeg Nico al een ambtsketen. ‘’Dit is eigenlijk nog mooier dan het echte lintje’’, zegt de heer Bakker.

Meer foto's op pagina 7.