Geen onderzoek naar ondernemersfonds

Teylingen n Er komt geen onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rond het opgeheven ondernemersfonds. Een meerderheid van de gemeenteraad vond dat er een streep onder gezet moet worden.

Door Nico Kuyt

De fracties van CDA, GroenLinks en Groen en Leefbaar Teylingen dienden een motie in voor het plegen van een onderzoek. Die zou bekijken hoe het zo heeft kunnen lopen met het ondernemersfonds. In 2010 startte het proces in de gemeenteraad om tot besluitvorming te komen tot het instellen van het fonds, maar vanaf het begin waren ondernemers tot op het bot verdeeld en een deel stapte uit de Teylinger Ondernemersvereniging. Zij verenigde zich in de Vrije Ondernemers (VOT), wat met enige regelmaat insprak bij vergaderingen. Het fonds heeft twee jaar gefunctioneerd, maar klapte.


Fouten

"Er zijn wonden geslagen. Deze pijn moet op tafel komen. Wat in de doofpot zit, kookt namelijk gewoon verder. Met het onderzoek kunnen fouten in de toekomst worden voorkomen", aldus Reny Wietsma (CDA). Maar Frans van Swieten (Trilokaal) dacht dat zo'n onderzoek misschien de brandstof kan zijn om het vuurtje weer op te doen laaien. Echter, Don Verhoeff (GroenLinks) meende weer dag een beetje zelfreflectie geen kwaad kon. "Het is tijd voor verbinding. Voor een kopje thee met elkaar te drinken is geen onderzoek nodig. Schikken en een streep zetten onder het dossier", dacht Paul Witteman (PvdA) en zo ook andere fracties. Ook de wethouder Marlies Volten had grote zorg dat een onderzoek het vuurtje niet dooft, maar aanwakkert. "Het is de hoogste tijd om te zorgen dat we thee drinken met z´n allen. We kunnen zelf wel kijken wat we gedaan hebben. De besluitvorming was transparant", gaf zij aan. Bij de stemming bleek dat, naast de indieners, alleen de fractie Piket het doen van een onderzoek steunde.


De wethouder is op dit moment in gesprek met de ondernemers om te zoeken naar een oplossing.


Toeristenbelasting van tafel voor aankomend jaar

Teylingen n De gemeenteraad heeft besloten om per 1 januari 2021 de toeristenbelasting nog niet in te voeren. Een voorstel van de fracties van GroenLinks, Fractie Piket, Groen en Leefbaar Teylingen en het CDA om het op 1 januari 2022 het ook daadwerkelijk in te voeren, haalde het niet.

Het niet invoeren is noodzakelijk omdat vanwege de coronacrisis het vereiste overleg met de stakeholders nog niet heeft kunnen plaatsvinden. Het uitstel betekent dat de gemeente 200.000 euro aan inkomsten misloopt. Mede om die reden stelden GroenLinks, Fractie Piket, Groen en Leefbaar Teylingen en het CDA dan ook voor om een piketpaaltje te slaan en op te nemen dat de belasting vanaf 2022 ingevoerd wordt. Zo kan dat opgenomen worden in de begroting.


In gesprek met ondernemers

Maar dat was voor de overige fracties een stap te ver. Zij willen het overleg met de stakeholders afwachten. D66 gaf aan dat het onbekend is welke rampspoeden de gemeente nog kan treffen. Overigens is de VVD tegen een invoering en ook de PvdA staat niet te springen vanwege de hoge inningskosten en het verlies aan inkomsten voor de ondernemers vanwege mogelijk minder toeristen die Teylingen bezoeken. Maar vorige week besloot de gemeenteraad alleen om de belasting op 1 januari aanstaande niet in te laten gaan.

Wethouder Marlies Volten gaat zo spoedig als mogelijk is in gesprek met de ondernemers. Een vertegenwoordiging van hen heeft aangegeven fel gekant te zijn tegen een invoering. (NK)


Burgercomité strijdt tegen plannen Van Pallandtlaan

Sassenheim n Nico Koomen van het Burgercomité Sassenheim Noord kwam in de afgelopen gemeenteraad voor de achtste maal inspreken. Steeds over het plan van de provincie voor het verbeteren van de doorstroming op de Van Pallandtlaan en de daar gelegen rotondes.

Volgens het burgercomité zal door een verbetering van de doorstroming het verkeer alleen maar doen toenemen. In de kuststrook staan nieuwbouwplannen op stapel. De leefbaarheid en veiligheid zullen afnemen. Het verkeer moet ontmoedigd worden om de route te kiezen. Er moet een mobiliteitsplan komen voor de hele Bollenstreek waarbij meer afweging plaatsvindt in het bewegen dan alleen het aanpassen van de route over de Van Pallandtlaan. De fractie van het CDA heeft in januari hiertoe een motie ingediend die door de gemeenteraad is aangenomen. In mei en juni heeft het burgercomité gesprekken gevoerd met de provincie, maar die waren teleurstellend. "Wij staan met 'Niet meer, maar minder verkeer', lijnrecht tegenover de provincie met 'Er komt meer verkeer'", zo geeft Koomen aan. Dat de provincie in de ogen van het burgercomité maar één doel voor ogen heeft, namelijk dat er na de zomer een voorkeursvariant aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd, noemde Koomen een Zwaard van Damocles dat dreigend boven de hoofden van de aan- en omwonenden hangt. Hij vroeg de gemeenteraad dat weg te nemen en aan het plan van de provincie een eind te maken door de provincie te overtuigen haar plan te laten varen.


Het burgercomité poogt in de regio draagvlak te vinden en vraagt te worden betrokken bij het mobiliteitsplan. (NK)