Noordwijk wil gesprek over verplaatsen station

Voorhout n De suggestie van raadslid Dion Piket over het verplaatsen station Voorhout richting de Haarlemmertrekvaart nabij de tunnel van de Noordelijke Randweg, wordt 'heel serieus' meegenomen in het opstellen van het nieuwe mobiliteitsplan voor de Bollenstreek.

Door Nico Kuyt

Het heeft wellicht Piket zelf verbaasd, maar zijn idee om te kijken of het station verplaatst kan worden, heeft veel reacties opgeleverd. Zelf ontvangt hij diverse mails en telefoontjes. Naar zijn mening zal met het verplaatsen de drukte in het huidige stationsgebied afnemen, de veiligheid en leefbaarheid toenemen. De nieuwe plek sluit goed aan op de geplande HOV-busroute. En het huidige parkeerterrein komt vrij voor woningen en winkels. De gemeenteraad van Noordwijk ziet een verplaatsing ook zitten. Met grote meerderheid nam Noordwijk een motie aan om er samen met Teylingen een gezamenlijk project van te maken.


In de afgelopen gemeenteraad kon wethouder Marlies Volten melden dat zij in gesprek is met de regio over het idee. Zij is met de collegae in de Bollenstreek bezig na te denken over een mobiliteitsplan. "Uw suggestie wordt heel serieus meegenomen in planvorming. Wordt vervolgd", aldus Volten. Zo´n eventuele verplaatsing heeft geen gevolgen voor het bouwproject Nieuw Boekhorst, kon zij Bart van der Ploeg (D66) melden. Stations worden nooit in een bocht neergezet en dus iets verderop moeten. Maar er liggen wel allerlei kansen.


Goedkope woningen Marius voor kleine beurs

Warmond n De nieuwe huurwoningen op het terrein van het voormalig Groot Seminarie in de categorieën goedkope (sociale) huur en middelhuur, worden ook inderdaad verhuurd aan mensen met een inkomenstoets voor sociale huur. B&W maakt dit bekend na vragen van de fractie van GroenLinks.

De fractie ontving signalen dat het plan leeft om op de locatie Mariëngaerde (Marius) vier gemeubileerde appartementen te verhuren als expat-woningen, met onder andere gebruik via Booking.com. GroenLinks stelde hier vragen over, daar deze deel uitmaken van de 107 huurwoningen die bedoeld waren voor huurders met een kleine beurs en niet voor toeristisch gebruik of kort verblijf. Maar het past binnen het woonbeleid van de gemeente Teylingen, zo antwoordt B&W. Met de ontwikkelaar is een overeenkomst gesloten voor 26 woningen goedkoop, 61 middelduur en 20 duur. Een deel van de woningen in de categorie ‘duur’ wordt volledig gemeubileerd verhuurd. Deze woningen worden per 1 september 2020 (fase 2) opgeleverd en de verhuurcampagne wordt hiervoor opgestart. Het verhuren van volledig gemeubileerde woningen vraagt een andere benadering van de markt dan een traditionele verhuur en daarvoor worden ook websites als Booking.com gebruikt. Maar het gaat hier niet om verhuur voor vakantie/hotel en/of voor enkele dagen. Mocht alsnog blijken dat wél woningen voor enkele dagen voor toeristisch gebruik worden verhuurd, dan zal B&W onderzoeken of daar handhavend tegen kan worden optreden. Een huurder mag zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de verhuurder de woning niet gedeeltelijk onderverhuren of aan één of meer derden in gebruik geven. (NK)


Veel belangstelling voor webinar Nieuw Boekhorst

Voorhout n Nieuw Boekhorst is een geplande woningbouwlocatie aan de rand van Voorhout. De gemeente en vijf marktpartijen staan samen aan de start voor de planvorming. Op dinsdag 7 juli vond een eerste (digitale) informatiebijeenkomst plaats voor belangstellenden. Meer dan 120 mensen keken en luisterden mee.

Nieuw Boekhorst is een geplande woningbouwlocatie aan de rand van Voorhout. Het gebied is ongeveer 40 hectare groot en ligt tussen de Noordelijke Randweg, het spoor, de Beukenrode en de Boekenburglaan. In de Structuurvisie 2030 staat aangegeven dat er op deze locatie circa 900 woningen komen.

Vanwege de coronamaatregelen was gekozen om deze eerste bijeenkomst over Nieuw Boekhorst online te houden in de vorm van een webinar. Wethouder Marlies Volten vertelde meer over de aanleiding en context van de geplande ontwikkeling van Nieuw Boekhorst. Projectleider Arjan Stegeman lichtte toe op welke manier de gemeente samenwerkt met vijf marktpartijen in deze gebiedsontwikkeling.

Enquête

Vanuit stedenbouwkundig bureau Echo presenteerde Tim Tutert de analyse die is gedaan naar het gebied. Vanuit hier wordt de komende periode een plan uitgewerkt. Dit gebeurt ook met input vanuit de omgeving. Aansluitend konden aanwezigen via de chat vragen stellen. Daarnaast kunnen mensen de komende weken een digitale enquête invullen om Echo input te geven voor de verdere stappen. Na de zomer volgt een nieuw participatiemoment.


Participatie

Om tot een plan voor Nieuw Boekhorst te komen, is participatie met de omgeving belangrijk. Dit zijn (onder andere) omwonenden, belangenorganisaties, de gemeenteraad, de provincie, het Hoogheemraadschap en ProRail. De komende jaren wordt het plan verder uitgewerkt. De realisatie van Nieuw Boekhorst staat gepland voor 2024. De gemeente bezit geen grond in het plangebied. De grond is eigendom van vijf verschillende marktpartijen: Heijmans/ Terra ontwikkeling, Ballast Nedam, Roosdom Tijhuis, Syntrus/ Achmea en Novaform. Lees meer op pagina 21.