Formateur Gerben van Duin:
Formateur Gerben van Duin: "Gezond gedrag moet zo vroeg mogelijk aangeleerd worden." | Foto: MV Foto: MV

‘Een energieke gemeente’

Teylingen n Inwoners die fysiek, mentaal en sociaal fit zijn, dat is hoe Teylingen wil dat de toekomst eruit ziet. Onlangs werd de eerste versie van het Vitaliteitsakkoord gepresenteerd. Formateur en auteur Gerben van Duin ziet kansen.

“Door de coronacrisis worden we nu geconfronteerd met het belang van een gezond, vitaal leven.” Formateur Gerben van Duin heeft enkele vreemde maanden achter de rug. Aan de ene kant moest hij creatief worden om zijn werk te kunnen doen. Aan de andere kant werd duidelijk hoe waardevol een goede gezondheid is.


Kwaliteit van leven

Dat laatste is precies het punt dat de landelijke overheid wil maken. Met Nationaal Sportakkoord wil ze dat meer mensen gaan bewegen. Het Nationaal Preventieakkoord is er om Nederlanders gezondere keuzes te laten maken, zodat ze minder snel ziek worden. Van Duin besloot, vanuit zijn eigen visie op gezondheid, al snel om die twee samen te voegen. Hij startte als lokale sportformateur, maar presenteerde onlangs in plaats van een lokaal Sportakkoord, de eerste versie van het Vitaliteitsakkoord. “Sport en gezondheid zijn breder. De focus ligt op de kwaliteit van leven, de gehele gezondheid van mensen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal en sociaal. Daarom is naast sport, ook cultuur belangrijk.”


In februari werd Van Duin, voormalig wethouder van Noordwijk, door zijn ex-collega Van Kempen gevraagd om als onafhankelijke sportformateur op te treden. Vanuit het Rijk wordt die functie betaald, zodat elke gemeente een Sportakkoord krijgt, met daarin duidelijke, concrete afspraken. De formateur voerde de afgelopen maanden veel gesprekken. Met het college van B&W en ambtenaren, maar hij organiseerde ook bijeenkomsten in Warmond en Voorhout. Inwoners uit de sport, bewegen, onderwijs, gezondheid, zorg, bedrijfsleven, cultuur en welzijn schoven aan om mee te denken. Op donderdag 16 juli is nog een bijeenkomst in Sassenheim. Alle ideeën zijn uiteindelijk meegenomen in de eerste versie van het Vitaliteitsakkoord. In september volgt – na aanvullingen en uitwerkingen- de officiële presentatie.

Lees verder op pagina 15.