Het bestuur van de Vrienden van Bernardus (Aad Beijk, Ineke van Steensel, Monique van Rijswijk en Kees Otto (Thea Verbeek ontbreekt)) is maar wat  trots op de ‘Bernardus Expres’-bus: “Bewoners vinden de uitjes prachtig.” | Foto: pr.
Het bestuur van de Vrienden van Bernardus (Aad Beijk, Ineke van Steensel, Monique van Rijswijk en Kees Otto (Thea Verbeek ontbreekt)) is maar wat trots op de ‘Bernardus Expres’-bus: “Bewoners vinden de uitjes prachtig.” | Foto: pr. Foto: pr.

Vrienden van Bernardus vieren jubileum

Sassenheim n ‘Een vriend doet zoveel meer…’. Dat weet Stichting Vrienden van Bernardus maar al te goed. Het verwezenlijken van talloze uitjes en het vervoer naar de mooiste plekjes met de daarvoor speciaal aangeschafte rolstoelbus ‘Bernardus Expres’. Zondagmiddag vierde dé Vriendenclub haar jubileum met een groot ‘coronabestendig’ openlucht feest in de vorm van een tweetal drie kwartier durende prachtige muziekconcerten door The Forces Sweethearts

Kleur geven aan het verblijf van de bewoners die in woonzorgcentrum Bernardus verblijven en op die manier hun welzijn aangenaam bevorderen. Daar draait het volgens het bestuur, bestaande uit voorzitter Ineke van Steensel, penningmeester Aad Beijk, secretaris Thea Verbeek en de algemene bestuursleden Kees Otto en Monique van Rijswijk.


De Stichting Vrienden van Bernardus werd op 27 juli 1990 opgericht. Bladerend door oude documenten vertelt Van Steensel dat het eerste jaarlijkse Vriendenbericht in het voorjaar van 1991 verscheen en dat het eerste project - onder voorzitterschap van de eerste voorman Nico Koomen - het bijeenbrengen van de nodige financiële middelen voor de bouw van het ‘Binnenhof’ omvatte. Andere projecten zijn onder andere een tv-scherm voor in de tuinzaal, de inrichting van een patio en bezoek aan de Kerstmarkt mogelijk maken. De donatie van een fietslabyrint en jaarlijks lentepassen voor de Keukenhof én het tot stand brengen van cultureel, sociaal en recreatief vertier.


Oprecht meldt penningmeester Beijk dat dankzij de jaarlijkse bijdragen van donateursvrienden, ontvangen legaten én giften van familieleden van bewoners, de organisatie in staat is niet bepaald kinderachtige projecten te financieren. Toch zijn volgens het bestuur meer donateurs zeker essentieel. “Met het oog op de toekomst zijn reserves - vlees op de botten - beslist noodzakelijk”, zegt Beijk. De penningmeester duidt op het onderhoud van de huidige rolstoelbus en de aanschaf van een nieuw voertuig met specifieke aanpassingen.

Nieuwe vrienden gezocht

Niet alleen is het bestuur zuinig. Boven alles is zij uitermate kritisch waar geld aan wordt besteed. “Een project dient werkelijk extra bij te dragen aan het woonplezier en het welzijn van de bewoners”, verklaart de voorzitter. Beijk en Van Rijswijk merken wel dat de erkentelijkheid naar de medewerkers binnen de Bernardus groot is. Evenwel is het stichtingbestuur zoekende naar meer dankbaarheid vanuit de samenleving én vooral naar blijvend donateurschap van mensen zonder een dierbare in de Bernardus. “Überhaupt is het belangrijk dat er zo’n huis is”, meent Van Steenstel. Zij, en met haar de overige bestuursleden, hoopt daarom op een groei van de betrokkenheid bij de Stichting Vrienden van Bernardus, waardoor er een nog sterkere maatschappelijke band ontstaat. “Vrienden, zij zijn hard nodig om te kunnen doen wat we doen”, spoort Beijk een ieder aan om zich aan te melden als donateur: “Met een jaarlijkse bijdrage van minimaal 15 euro ben je al Vriend van de Bernardus.” Meer informatie op www.vriendenvanbernardus.nl .