Nieuwbouw Sterrenwerk kost ruim 7 miljoen

Sassenheim n B&W heeft de kadernotitie vastgesteld en daarmee de basisregels neergelegd voor de bouw van de nieuwe fusieschool op de huidige locatie van De Kinderburg aan de Van Alkemadelaan. De Rank en De Kinderburg gaan daar samen verder onder de nieuwe naam Kindcentrum Het Sterrenwerk.

Door Nico Kuyt

B&W heeft al in mei vorig jaar de locatie bepaald waar de nieuwe fusieschool moet komen. De voortgang van De Rank als zelfstandige school bleek steeds moeilijker te zijn. De gemeente stimuleert brede scholen en kindcentra waarin diverse voorzieningen samensmelten. Met het nieuwe Sterrenwerk wordt een duurzaam kindcentrum gerealiseerd dat tenminste 40 jaar mee kan. De eigenlijke fusie tussen De Kinderburg en De Rank is op 1 augustus.

Overlast en parkeren

De kadernotitie is bedoeld als inspiratie voor de architect voor het ontwerp van het schoolgebouw en de directe schoolomgeving. Omwonenden, ouders en andere belanghebbenden zijn via werktafels betrokken in het tot stand komen van de kadernotitie. Vragen lagen er rondom het beperken van geluidsoverlast, voldoende parkeergelegenheid en de verkeersveiligheid. Er wordt rekening gehouden met een kostenraming van ruim 7,1 miljoen voor de bouw van de nieuwe school. Dat geld krijgt de gemeente overigens via andere kanalen van het Rijk.


Er wordt nu een Programma van Eisen opgesteld waarna de kosten beter kunnen worden ingeschat. Naar verwachting zal de gemeenteraad in december beslissen om het definitieve krediet beschikbaar te stellen.


Klachten inwoners over stankoverlast AkzoNobel

Sassenheim n Er leven al lange tijd klachten over stankoverlast bij de buren van AkzoNobel. En is het wel veilig? De GGD en anderen hebben het onderzocht en bevestigen dat de stoffen die AkzoNobel uitstoot in geringe hoeveelheden ruikbaar zijn en kunnen hierdoor hinder veroorzaken, maar op de korte termijn geen directe schade aan de gezondheid.

Een tweetal inwoners maken regelmatig melding van stankoverlast en giftige uitstoot bij de DCMR, de gezamenlijke Milieudienst Rijnmond in Zuid-Holland. Een wat hogere schaling van waakhond als gebruikelijk omdat AkzoNobel een zogeheten BRZO-bedrijf is, een bedrijf waar grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen aanwezig zijn.


Geen directe schade

Over de klachten van het niet buiten kunnen zitten, de ramen gesloten moeten houden en langzaam te worden vergiftigd, heeft DCMR overleg gehad met de GGD Hollands Midden. De uitkomst daarvan is dat op de korte termijn de uitstoot geen directe schade aan de gezondheid oplevert. Iemand die een paar dagen in de buurt van de fabriek verblijft zal hier, afgezien van mogelijke onaangename luchtjes, geen gevolgen van ondervinden.


En op de lange termijn aan blootstelling verwacht de voorspelling op voorhand geen nadelige gezondheidseffecten. Maar om dit te kunnen onderbouwen vinden er nu vervolgmetingen plaats bij AkzoNobel. De rapportage wordt begin augustus verwacht.


Op basis van deze cijfers voert de DCMR dan verspreidingsberekening uit en komt na overleg met de GGD ergens in oktober met een eindrapport naar de gemeente. (NK)