Afbeelding
Foto: MV

Een warm welkom voor Luxe Bakkerij Jongeneel

Sassenheim n John Ruiten zette met een spectaculaire openingsactie zijn Luxe Bakkerij Jongeneel direct op de kaart. De positieve reacties voelen als een warm welkom.

"Als je doet wat je leuk vindt, dan gaat het vaak makkelijker." John Ruiten (39) zit maandagochtend in de lunchroom van zijn Luxe Bakkerij Jongeneel aan de Hoofdstraat. De bakker praat vol energie over zijn nieuwe winkel. Wie niet beter weet, denkt dat hij net wakker is. Maar dat ligt wel iets anders. "Ik sta om 4.00 uur op en ga aan de slag. We bakken zes dagen in de week, want bij ons is alles vers. Bij brood en gebak draait het om kwaliteit." Lange werkdagen dus, en dat naast een gezin met twee jonge kinderen, en een derde op komst.


Ruiten staat al vanaf zijn vijftiende in de bakkerij. Op de KTS in Voorhout komt hij erachter dat het bakkersvak echt bij hem past. '"Ik mocht eindelijk doen wat ik leuk vond." Met vlag en wimpel slaagt hij en gaat vervolgens bij verschillende bakkers aan het werk. In 2009 begint het te kriebelen. "Ik wilde graag een eigen winkel, en in Nieuw-Vennep kreeg ik de kans om bakkerij Jongeneel over te nemen. De naam was daar zeer bekend, vandaar dat ik die gehouden heb." In 2016 volgt een tweede vestiging in Noordwijkerhout. Drie jaar later besluit Ruiten weer om zich heen te kijken. Hij was wel eens in de bakkerswinkel in Sassenheim geweest, en ziet mogelijkheden. Nadat alles rond was, kreeg hij op 1 juni de sleutel. Ondanks de coronacrisis, heeft hij geen moment getwijfeld om in te stappen. "Het is een mooie locatie en ik had er zoveel zin in. Gekke tijd of niet: ik wilde gaan knallen!"


De bakkerswinkel aan de Hoofdstraat is in een week helemaal verbouwd. Er is plek voor een lunchroom, waar mensen terecht kunnen voor koffie of thee met een van de verse gebakjes, of een lekker broodje. Aan de lange zijde liggen alle broden. Voorin staat de vitrine met heerlijke gebakjes, waaronder de pain d'amandel, de specialiteit van het huis. Veel van de vertrouwde gezichten achter de toonbank zijn gebleven.


Kinderfeestje

Na een week verbouwen was op 8 juni de opening. Die was boven verwachting. "Om kwart voor zeven stonden er al mensen voor de deur. Iedereen kwam voor onze inmiddels bekende tassenactie. De rij stond tot voorbij de slager. Het was echt ongekend." Ruiten is meer dan tevreden over de eerste weken. Klanten weten de weg naar de winkel te vinden. In de toekomst kunnen er ook kinderfeestje gehouden worden: koekjes bakken en versieren, en creatief met marsepein. De bakker is blij met positieve reacties. "U bent een aanwinst voor het dorp," zei een klant laatst. "Dat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen."