Krieno Bolt en Tekla Zwinkels met de cheque.| Foto: pr./Henk Maat
Krieno Bolt en Tekla Zwinkels met de cheque.| Foto: pr./Henk Maat Foto: pr./Henk Maat

Kringloopcheque voor Fietsmaatjes

Sassenheim n Voorzitter Krieno Bolt van Kringloopwinkel Op Dreef heeft op vrijdag 31 juli cheque van 500 euro overhandigd aan voorzitter Tekla Zwinkels van Fietsmaatjes Teylingen.

“Wat een verrassing”, aldus Tekla Zwinkels. “Sinds de oprichting van Fietsmaatjes Teylingen in 2012 hebben we inmiddels de beschikking over tien duofietsen en een rolstoelfiets. Deze fietsen zijn verspreid over de drie kernen van Teylingen. Over de jaren werd de aankoop van nieuwe fietsen mogelijk gemaakt door donaties en giften. Zelfs na zes a zeven jaar intensief gebruik zijn de fietsen nog in redelijke staat, maar voor de oudste fietsen zoeken we nu vervanging. Gebleken is ook dat de levensduur van de accu’s veel korter is dan van de fiets, maximaal zo'n drie tot vier jaar. Daarom willen we de oudere duofietsen voorzien van nieuwe batterijen. Dat is hard nodig om ze te kunnen blijven gebruiken”.


Plaatselijk goed doel

Kringloopwinkel Op Dreef brengt normaal geld bijeen voor het Pastoraal Fonds. Dit fonds heeft als voornaamste doel om hulp te bieden aan mensen die wonen in landen in Oost-Europa. Met deze gift wil Kringloopwinkel Op Dreef laten zien dat ook een plaatselijke organisatie zoals Fietsmaatjes Teylingen niet wordt vergeten.


Parochie Sint Maarten viert weer samen

Regio n Na het uitbreken van de coronacrisis in ons land zijn alle katholieke kerken noodgedwongen gestopt met het houden van openbare kerkvieringen. Slechts in beperkte mate waren kleine samenkomsten mogelijk, voor een uitvaart of een huwelijk.

Parochianen van Sint Maarten konden digitaal meevieren, of naar de mis kijken op NPO2. In het weekeinde van 4 en 5 juli 2020 gingen de zeven kerken van de parochie Sint Maarten weer open voor kerkvieringen. Vooralsnog waren dat alleen woord- en gebedsvieringen, geen eucharistie. Want het uitreiken van de Heilige Communie werd een te groot gezondheidsrisico geacht.


In de katholieke traditie is eucharistie vieren veel méér dan een gedachtenisbijeenkomst aan iemand die het ons lang geleden heeft voorgedaan. In de eucharistie wordt opnieuw (niet overnieuw) het lijden, sterven én verrijzen van Jezus Christus tegenwoordig gesteld. In de eucharistie vieren en ontvangen katholieken dat wat zij zijn: het Lichaam van Christus.


Een oudere heer wandelt leunend op zijn wandelstok de kerk binnen. “Wat ben ik blij dat ik straks weer de communie krijg’, zegt hij. En hij vervolgt: “Ja, het was natuurlijk mooi dat je een mis kon volgen op de televisie, en ik heb ook wel eens digitaal gekeken naar de vieringen vanuit Warmond. Kwam die laptop die ik een paar jaar geleden kocht om te kunnen mailen toch maar mooi van pas. Ik vond het eerst nog wel ingewikkeld hoe je een reservering kon maken om naar de kerk te gaan, maar daar hebben mijn kinderen me mee geholpen. En toen bleek het niet eens zo moeilijk te zijn. Gewoon klikken op de rode knop midden op de website van de parochie. Kind kan de was doen. Nou, dag hoor.”


27 knipselboeken uit privéarchief

Voorhout n Van de kinderen van F.C. (Frans) van Dam ontving de Historische Kring Voorhout (HKV) eerder dit jaar een groot aantal knipselboeken. De inhoud betreft een variatie aan onderwerpen, die allemaal betrekking hebben op Voorhout.

Frans van Dam is in 1937 in Voorhout geboren, in een gezin met elf kinderen. Zijn geboortehuis stond aan de Herenstraat, op de plek waar nu de HEMA is gevestigd. Dertien mensen huisvesten betekende dat de negen jongens met z’n allen in tweepersoons bedden op zolder sliepen. Na zijn huwelijk met de ook in Voorhout geboren Coby van Egmond ging het echtpaar in Sassenheim wonen. Maar Voorhout zat in hun bloed en is daar niet meer uit verdwenen. Door de jaren heen knipte Frans alles wat met zijn geboortedorp te maken had uit. Hij plakte het, geordend in boeken, in. Zo zijn er knipselmappen die oude en minder landkaarten bevatten, met foto’s van vroeger, met overzichten van huizen die te koop geweest zijn; 27 mappen in totaal. Na het overlijden van Frans en zijn echtgenote wisten de in Sassenheim geboren kinderen wel raad met de knipsels. Ze zijn aangeboden aan de HKV en door deze vereniging dankbaar in ontvangst genomen. Ze staan nu in de kast van de Oosthoutzaal in het Kenniscentrum.


HKV-café in september

Hopelijk zal vanaf september het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat weer bezocht kunnen worden op elke tweede woensdagmiddag en laatste zaterdag van de maand. Afhankelijk van de situatie met de pandemie zijn belangstellenden dan weer welkom.


Het eerstvolgende geplande HKV-café is op woensdag 9 september. De deur is om 14.00 weer open voor een praatje, een kijkje in de knipsel- en andere boeken en natuurlijk een kopje koffie of thee. Als we allemaal de nodige voorzichtigheid betrachten en de geldende maatregelen in acht nemen kan er dan een stapje gemaakt worden naar een normaler verenigingsleven.

Een kijkje in de knipselboeken van Frans van Dam. | Foto: pr.