Ingrid van Leeuwen en Ellen Bakkers. | Foto: pr.
Ingrid van Leeuwen en Ellen Bakkers. | Foto: pr. Foto: pr.

'Een prachtige locatie om onze droom te verwezenlijken'

n Plan voor moestuin en theehuis bij Ruïne van Teylingen

Voorhout n Begin juli besloten burgemeester en wethouders van Teylingen de schuur en grond bij de Ruïne van Teylingen te kopen. De gemeente wil de toeristische functie van de locatie uitbreiden. Ingrid van Leeuwen en Ellen Bakkers hebben wel een suggestie hoe dat zou kunnen. Zij broeden al geruime tijd op een plan om bij de ruïne een moes- en kruidentuin met een theehuis te beginnen.

Aan een tafeltje op het terras geniet een ouder echtpaar van een verse salade. Hij vertelt haar over Jacoba van Beieren en Frank van Borssele, terwijl ze naar de Ruïne van Teylingen kijken. Een jong gezin komt aan voor koffie met een stukje worteltaart en verse sapjes. Op een rustig plekje, verderop in de tuin, bekijkt een verliefd stelletje de inhoud van de picknickmand die ze net hebben gekregen. Ellen Bakkers bereidt in de keuken een salade met verse ingrediënten. Ingrid van Leeuwen plukt in de tuin boontjes en oogst een paar zoete gele bieten.


Dit is ongeveer het visioen van twee vrouwen uit Voorhout en Sassenheim. Het afgelopen jaar hebben Ellen Bakkers en Ingrid van Leeuwen gewerkt aan hun plan. Ze hebben zich verdiept in de geschiedenis van Slot Teylingen, van de Bollenstreek en van het eten dat de bewoners aten toen het kasteel nog in gebruik was. Nu de gemeente Teylingen de grond en opstallen rond de ruïne heeft gekocht, hopen zij hun plannen waar te kunnen maken.


De gemeente vraagt iedereen initiatieven in te dienen. Het plan van Ingrid en Ellen is er daar een van.


Groene handen

Ellen en Ingrid kennen elkaar van de tijd dat zij collega’s waren bij hetzelfde bedrijf. Nadat het bedrijf verhuisd was naar Brabant bleven ze vriendinnen. Ingrid en Ellen hebben beide ‘groene handen’; Ingrid heeft bij diverse tuincentra gewerkt en ze heeft al twaalf jaar een moestuin op volkstuinencomplex Elsgeest. Ze heeft meerdere prijzen gewonnen voor de mooiste tuin. Ellen vindt het heerlijk om te koken en nieuwe smaakcombinaties uit te proberen. Ze is ook geïnteresseerd in culinaire geschiedenis.


“Zou het niet mooi zijn om onze krachten te bundelen en een moestuin met een theehuis te beginnen”, zeiden ze op een gegeven moment tegen elkaar. Eerst half als grap, maar hoe meer ze erover nadachten, hoe serieuzer ze werden. Toen hoorden ze dat de gemeente Teylingen broedde op plannen om de Ruïne van Teylingen te upgraden en onder meer een bezoekerscentrum te openen. Het doel is om het aantal bezoekers aan de ruïne te verdrievoudigen. Dat zou een prachtige locatie zijn om hun droom te verwezenlijken, bedachten ze.



'We mikken vooral op regionale bezoekers'


Vergeten groenten

De kruiden- en moestuin heeft een centrale plek in de plannen van Ellen en Ingrid. In de tuin telen ze groenten van toen en nu, zoveel mogelijk op biologische wijze. Wortelen en sla, maar ook ‘vergeten groenten’, zoals schorseneren, stekelbessen en kabuiskool. En kruiden uit de tijd van Jacoba van Beieren waar mooie verhalen over te vertellen zijn. Er is ook ruimte om te wandelen en er zijn zitjes.


Bij de tuin komt een theehuis waar bezoekers koffie met gebak kunnen eten en aan kunnen schuiven voor een lunch. Uiteraard met lunchgerechten van verse groenten. “Zodat gasten kunnen zien waar het eten vandaag komt. Zo uit de tuin, op het bord”, zegt Ellen. Het theehuis is alleen overdag geopend, mede om omwonenden geen overlast te bezorgen.


“We mikken vooral op regionale bezoekers”, vervolgt Ellen. “Mensen die een stukje fietsen en even willen uitrusten in de schaduw van Slot Teylingen. Die misschien wat huisgemaakte jam willen kopen in ons winkeltje. De gemeente wil een museum op het terrein. We zouden mooi dingen kunnen combineren, zoals de horeca. En we kunnen educatieve activiteiten organiseren, bijvoorbeeld over de geschiedenis van groenten en kruiden en over insecten of leven in de sloot.”


Sociale functie

De moestuin krijgt een belangrijke sociale functie, vertelt Ingrid. “We willen ons initiatief graag openstellen voor speciale doelgroepen, zoals mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vluchtelingen en mensen die na een burn-out willen re-integreren. Het werken in de tuin kan daarbij helpen. Daarnaast hopen we dat we ook vrijwilligers kunnen interesseren om ons te helpen.”


De vriendinnen zijn al meer dan een jaar bezig met hun plan. Ze zijn onder meer op bezoek geweest bij de hortulanus (beheerder) van de historische tuinen bij het Muiderslot. Hier werden vroeger groenten verbouwd voor de bewoners van het kasteel. Ellen en Ingrid hebben ook contact gezocht met de Universiteit Wageningen, waar ze zaden hebben van oude groenten en gewassen.


Daarnaast hebben ze uitgebreid genetwerkt om raadsleden en bestuurders van de gemeente warm te krijgen voor hun initiatief. In december kregen ze veel positieve reacties toen ze inspraken bij de commissie Welzijn. Die vergaderde over de toekomst van de ruïne. Nu de aankoop van de grond bij de voormalige woonplaats van Jacoba van Beieren zo goed als rond is, hopen ze dat de positieve woorden ook zullen leiden tot de start van hun moes- en kruidentuin en theehuis.


Meer informatie of aanmelden als vrijwilliger: hetkruiddepot@gmail.com