Een van de twee foto's van Nico Garstman in het Museum Hilversum. | Foto: pr./Nico Garstman
Een van de twee foto's van Nico Garstman in het Museum Hilversum. | Foto: pr./Nico Garstman Foto: pr./Nico Garstman

Sassenheimse fotograaf exposeert met coronafoto's in Museum Hilversum

Sassenheim n Op de tentoonstelling 'PANdemIC' in Museum Hilversum laten fotografen zien wat de impact van corona is op ons dagelijks leven. Het begint met het hamsteren van wc-papier, beelden van overbezette IC-afdelingen en de spandoeken voor het raam van opa en oma. Dan volgen lege bioscoopzalen en kinderen die gekluisterd zitten achter hun pc omdat de leerkrachten online lesgeven.Twee foto's van de Sassenheimse fotograaf Nico Garstman zijn uitgekozen.

De tentoonstelling is geselecteerd uit meer dan 2.500 foto’s die zijn ingezonden voor de fotowedstrijd Care4Corona, en volgt de tijdlijn van de afgelopen maanden. Garstman's foto's laten een jongetje op een step zien, die langs een geheel door lint afgesloten speelplaats stept. Op de andere foto is het graffiti kunstwerk van Fake te zien, waarop een supernurse is afgebeeld, en waar een meisje in een speelgoed auto langs rijdt en vol bewondering naar kijkt.


Met de zomertentoonstelling Pandemic - Picture It willen Museum Hilversum en het sociaal platform Care4Corona het onderwerp corona uit een ander perspectief laten zien. "Het virus heeft in korte tijd ons leven totaal op zijn kop gezet', aldus museumdirecteur Stef van Breugel. 'Het gaat in de expositie om de weerslag op het alledaagse bestaan in al zijn facetten."

De intelligente lockdown, anderhalvemetersamenleving en het nieuwe normaal, termen waar we vertrouwd mee raken, maar hoe maak je een tentoonstelling met de meest bijzondere foto's en verhalen? "Ons antwoord hierop is microgeschiedenis met aandacht voor het dagelijks leven", aldus Van Breugel. "Het kan om het afscheid nemen van een vader, de verlaten binnenstad of thuisscholing gaan. Persoonlijke of familieverhalen, in de eigen straat of stad maar herkenbaar voor iedereen."


De tentoonstelling is tot en met 20 september te zien in Museum Hilversum. Het museum is geopend maandag t/m zondag van 11.00-17.00 uur en op donderdag van 11.00-21.00 uur. Elke woensdag is de toegang tot het museum gratis. Meer op www.museumhilversum.nl.


Vervolgdeel op ‘Hoefijzers in Japan’ uit

Sassenheim n Talloos lezerspubliek in de Duin- en Bollenstreek en ver daar buiten kijken er al maandenlang reikhalzend naar uit. Het vervolg op het in januari vorig jaar verschenen populaire boek ‘Hoefijzers in Japan’ van de 54-jarige auteur Mia Farnwood. Vorige week maakte auteur én paardenliefhebber Farnwood, die enkele weken terug vanuit Sassenheim naar Weert in Limburg is verhuisd, uiterst verheugd bekend dat het vervolgdeel ‘Weerzien in Japan’ vanaf vandaag online verkrijgbaar is. “Blanche herkende mij en mijn dochter meteen.”

Het boek ‘Weerzien in Japan’ is een hervatting op de succesvolle biografische roman ‘Hoefijzers in Japan’, waarin de auteur het op waarheid gebaseerde turbulente levensverhaal vertelt over haar hoogsensitieve dochter Shari en diens getraumatiseerde merrie Blanche én haar betekenis daarin als moeder. De bijzondere band tussen het meisje en het paard maakt de twee onafscheidelijk. Totdat Blanche noodgedwongen dient te vertrekken en via de harde zakelijke paardenwereld in Japan aanbelandt. Het verdriet om het dramatische vertrek en het gemis is groot, waarop moeder en dochter besluiten hun gevoel te volgen. Samen reizen ze na vier jaar af naar Japan om de merrie op te zoeken en te ontdekken hoe het haar verdere leven is vergaan en hoe zij het nu maakt. Maar boven alles om te ervaren hoe het weerzien uitpakt. Behalve aangrijpend, teergevoelig en meeslepend pent Farnwood in het vervolgdeel ‘Weerzien in Japan’ heel emotioneel over die hereniging én ook over het getekende leven van haar dochter, die zich ontwikkelt van een schuchter meisje naar een volwassen wijze vrouw. “Ik voelde een enorme drang om alles wat er is gebeurd van mij af te schrijven”, verklaart de auteur haar publicaties. “Maar ook om te vertellen en opmerkzaam te maken hoe gemakkelijk mensen beïnvloedbaar zijn als het gaat om de liefde tussen paard en mens.” Het boek ‘Weerzien in Japan’, voorzien van een kort resumé van ‘Hoefijzers in Japan’ met vermelding van inhoudelijk nieuwe feiten, kost 15,95 euro. Daarnaast komt komend najaar het complete verhaal - een samentrekking van deel een en deel twee - uit in een Engelstalige versie onder de titel ‘Horseshoes in Japan'..

Voor meer info en het bestellen, ga naar www.miafarnwood.com. | Foto: pr.

Mia Farnwood: “Ik voelde een enorme drang om alles van mij af te schrijven.”