Zijn de scholen in Teylingen coronaproof?

Teylingen n Zijn de ventilatiesystemen in de schoolgebouwen in Teylingen wel voldoende toegerust op het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus? Heeft er daarover in de periode na de uitbraak van de pandemie door de gemeente wel een inventarisatie plaatsgevonden? Dat vraagt de fractie van het CDA zich af en heeft hierover vragen aan B&W gesteld.

Door Nico Kuyt

De CDA-raadsleden Sybrinne de Vries en Manon van Dijk willen weten hoeveel scholen in de gemeente voor wat betreft hun ventilatie niet coronaproof zijn. Die moeten dan toch snel aangepast worden. En als na onderzoek door deskundigen blijkt dat een aantal niet voldoende coronaproof gemaakt kan worden, wordt er dan maatwerk binnen het bestaande gebouwenbestand van scholen in Teylingen toegepast? Beide raadsleden denken daarbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van minder leerlingen in de lokalen van gebouwen waarvan de ventilatie nog onvoldoende op orde is en docenten van 40 jaar en ouder laten lesgeven in lokalen van gebouwen waar de ventilatie wel voldoet aan de meest recente eisen.


Sportscholen en gymzalen

Naast de scholen vragen beide raadsleden zich ook af hoe het zit met de ventilatie in buurthuizen, jongerencentra, sportscholen, gymzalen, peuterspeelzalen, kinderopvang en zo meer. Ook deze dienen in hun ogen voldoende toegerust zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zij vragen B&W om snel antwoord te geven, zodat het in de eerstkomende raadscommissie van Welzijn en Ruimte hierover gesproken kan worden.


CDA stelt vragen over stopzetten taxivergoeding

Teylingen n CDA-raadslid Sybrinne de Vries heeft aan B&W vragen gesteld over een krantenartikelen in het Leids Dagblad over het stopzetten van de taxi-vergoeding aan een 94-jarige Sassenheimse wegens te weinig gebruik ervan.

De Vries wil van B&W weten of mevrouw Wetten-Verstraeten inderdaad een brief van de gemeente heeft gekregen met de mededeling dat zij niet langer in aanmerking komt voor een vervoersvergoeding/-pas via de Wmo voor het gebruik van de (regio)taxi. Het zou te duur worden voor de gemeente omdat er weinig gebruik van wordt gemaakt. Aan de pasjes zijn doorlopende kosten verbonden, zo geeft de gemeente aan. Hierover wil De Vries uitleg. Naar de mening van De Vries worden inwoners zo bestraft. Mensen moeten zoveel mogelijk met behulp en inzet van hun sociale netwerk actief kunnen participeren in de samenleving en daar is de Wmo voor als vangnet. De 94-jarige mevrouw zou op maat geholpen moeten worden. Verder wenst De Vries te vernemen hoeveel andere Teylingers een stopzetten treft. (NK)


Maar enkel bijgebouw bij recreatieverblijf

Teylingen n B&W heeft de procedure opgestart om een omissie in het bestemmingsplan te herstellen. De regel over het aantal toegestane vrijstaande bijgebouwen bij kampeermiddelen, stacaravans en recreatiewoningen bleek niet duidelijk.

Op 19 december 2019 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Buitengebied vastgesteld, maar de omschrijving liet ruimte voor interpretatie voor de bouw van meer dan één bijgebouw bij een recreatieverblijf. Dit is niet de bedoeling. De juiste toepassing is dat per recreatieverblijf maximaal één bijgebouw, van maximaal 9 meter, is toegestaan. Zo is het destijds ook beklonken in het overleg met de campingeigenaren. De omissie wordt nu in het ontwerp bestemmingsplan hersteld.

B&W start meteen om de gemeenteraad een ontwerpbestemmingsplan voor te leggen en de hele voorontwerpfase over te slaan. Volgens de gemeentelijke verordening is er geen inspraak nodig op ondergeschikte wijzigingen van het beleid. Van een wijziging van beleid is geen sprake. Als alle stukken op tijd klaar zal de raadscommissie Ruimte het ontwerp op 1 september gaan voorbespreken. (NK)


Digitaal de wereld rond

Sassenheim n De Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Sassenheim, biedt in samenwerking met Seniorweb de workshop: Digitaal de wereld rond.

Ga je binnenkort op vakantie en neem je je tablet of smartphone mee? Kom dan naar deze workshop. Leer alles over Google maps, hoe stuur je een foto via WhatsApp, vakantie apps, de douane app en apps van de bibliotheek om digitaal te lezen. Voor deze workshop neem je je eigen tablet of smartphone mee.

De workshop is op vrijdag 11 september van 14.15 tot 16.15 uur. Het maximumaantal deelnemers is zes. Uiteraard worden de coronamaatregelen gehanteerd. De kosten bedragen 7,50 euro voor leden van de Bibliotheek Bollenstreek en/of Seniorweb en 10 euro voor niet-leden. Deelname kan in alle vestigingen aan de balie van de Bibliotheek Bollenstreek geregeld worden en ook via de website www.bibliotheekbollenstreek.nl.