GGD: 'Merendeel besmettingen in familie- en vriendenkring'

Regio n In de week van 17 tot en met 23 augustus zijn er 4718 coronatesten afgenomen in de teststraten van Hollands Midden. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen zijn in totaal 124 personen positief getest op corona, dat is 2 procent. Een daling ten opzichte van de voorgaande weken. Er zijn vijf clusters in de regio.

Afgelopen week zijn er geen nieuwe clusters in de regio ontstaan. Het cluster in Alphen aan den Rijn en een cluster in Gouda zijn afgesloten. Op dit moment zijn er nog clusters in Gouda (2), Hillegom en Leiden (2). In het algemeen is er een dalende trend in het aantal besmettingen. Ook het aantal besmettingen in Gouda neemt af.


Het overgrote merendeel van de besmettingen ontstaan niet in clusters, maar door besmettingen in de familie- en vriendenkring. Mensen houden onvoldoende afstand als ze met bekenden zijn. Denk dan aan even bij elkaar op de koffie, samen eten, een verjaardag vieren of barbecueën.


Onderzoek steeds moeilijker

De GGD belt mensen die positief getest zijn op corona. Er wordt dan gevraagd naar een lijstje met contactgegevens van personen met wie deze persoon in contact is geweest. Helaas komt het regelmatig voor dat mensen niet meewerken aan dit bron- en contactonderzoek. Sommige mensen geven helemaal geen informatie, anderen geven onjuiste informatie. Denk dan aan niet bestaande personen, emailadressen en telefoonnummers. De GGD Hollands Midden maakt zich zorgen over deze trend. Bron- en contactonderzoek is erg belangrijk om het virus in te dammen.


Voor het inplannen van een test kun je vanaf deze week een afspraak maken via www.coronatest.nl. Of door te bellen naar 0800-1202.