Het SOS-muurschildje hangt naast de ingang van een van de twee studio's. Daarnaast zijn nog drie woningen in de voormalig bollenschuur gemaakt.
Het SOS-muurschildje hangt naast de ingang van een van de twee studio's. Daarnaast zijn nog drie woningen in de voormalig bollenschuur gemaakt. Foto: MV

Restauratieprijs voor bollenschuur aan Kastanjelaan

Sassenheim n De jaarlijkse restauratieprijs van de Stichting Oud Sassenheim is dit jaar uitgereikt aan de familie Van Velzen, eigenaar van de gerestaureerde bollenschuur aan de Kastanjelaan 14a in Sassenheim.

Trots staan Jan en Joke van Velzen op vrijdagmiddag 21 augustus voor 'hun' bollenschuur aan de Kastanjelaan. Jarenlang was het bedrijfspand, in 1927 gebouwd door de opa van Jan. Na het overlijden van zijn eigen vader, neemt Jan enkele jaren later de werkzaamheden, samen met zijn broer, over. In de schuur liggen dan de kolen beneden, de bovenverdieping is ingericht om bollen te laten drogen en verwerken. De sporen van het verleden zijn -ook na een renovatie en grondige verbouwing tot vijf woningen- nog goed zichtbaar. Als Jan uit het raam van zijn biljartkamer ziet hij de originele hijsbalk, met daaraan de hijsbeugel om de bollenmanden om hoog te hijsen. "Geweldig en uniek," bestempelt Piet Goemans, voorzitter van de Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek, het behoud van de originele details. Het CGDB -dat ook een lijst heeft van de regionale collectie bollenschuren- is blij dat de bollenschuur ('of eigenlijk bollenhuis, want ze werd het genoemd') behouden blijft. "Bollenhuizen zijn even belangrijk als de grachtenpanden in Amsterdam. De streek had ooit 1000 tot 1500 bollenhuizen, een deel is gesloopt. Het andere deel moeten we goed beschermen. Belangrijk zijn behoud en ontwikkeling: niet alleen koesteren, maar ook gebruiken." Wethouder Arno van Kempen is het met hem eens. "We moeten de pareltjes behouden. Als gemeente zijn we daarom bezig om een lijst met ongeveer 70 beeldbepalende objecten op te stellen. Die wordt in het najaar besproken." Van Kempen werd door zowel Goemans als SOS-voorzitter Alfred Pop nog gewezen op de schuur van Westerbeek, opgenomen in het plan rond de Ruine van Teylingen. Van Kempen: "We hebben in de eerste opzet van het plan opgenomen om de Westerbeekschuur te slopen. Maar dat was om mensen wakker te schudden. En dat is gelukt. Ik heb veel reacties gekregen. En ik kan iedereen verzekeren: ik ga er alles aan doen om de schuur van Westerbeek niet te laten slopen. Het college is voor de aankoop, dat wordt in de raad van september of oktober besproken. Zo kunnen we de schuur een nieuwe functie geven, zodat ook die behouden blijft." Lees het gedicht van Irma Ooijevaar op pagina 17.