Afbeelding
Foto: pr.

Zoals beloofd

Ontspannen bungelen je takels naast de gevel:

geen manden meer te hijsen naar de zolder,

waar achter smalle ruitjes met gesloten luiken

ooit eindeloze velden aan bollen rustten,

zwanger van kleur onder hun grijsbruine huid.

En beneden ontbreken de bergen steenkool

die diep van binnen een vuur bewaarden,

wachtend tot ze waren rondgebracht

naar Sassemse huizen om te verwarmen –

totdat Slochteren werd aangeboord.

Je was al eerder de belofte die je in je droeg:

in de oorlog huisvestte je Poolse soldaten

in Duitse dienst, zij deelden hun rantsoen

met de kinderen van de overleden kolenboer

en huilden hun heimwee bij zijn weduwe.

Nu ben je herbestemd: in jouw kolenkamers

wordt geleefd, op je bollenzolder geslapen.

Onder de trap knipoogt de gietijzeren kachel:

achter de deurtjes gloeien lampen als kooltjes,

je oude baas legt boven een biljartje.


Irma Ooijevaar


Dit gedicht van Irma Ooijevaar, oud-dorpsdochter van Teylingen, is voorgedragen tijdens de uitreiking van de Oud Sassenheim Restauratieprijs 2020 aan de bewoners van Kastanjelaan 14a in Sassenheim.


Greenport: meer doen met afval uit de sierteelt

Regio n Het moet anders. De groene reststromen uit het sierteeltcluster kunnen in een circulaire economie beter worden benut. Greenport Duin- en Bollenstreek verkent samen met Delphy, Greenport Ontwikkelingsmaatschappij Duin- en Bollenstreek, Meerlanden, Otte Lisse en Studieclub Tulp 2.0 de mogelijkheden om bollen- en ander plantaardig afval op te waarderen. Het afval kan bijvoorbeeld omgezet worden naar compost, biobrandstof en zelfs de basis zijn voor cosmeticaproducten. Dit past in de ambitie om een klimaatneutrale Greenport te zijn in 2040. Daarvoor moet meer worden gedaan dan alleen inzetten op de energietransitie. Samen met lokale partners is dit haalbaar.

Het beeld is bekend: de duizenden bloemen die werden weggegooid aan het begin van de coronacrisis. Een schokgolf ging door de samenleving en hulpacties werden op touw gezet. Het gaat in dit voorbeeld om nog prima verkoopbaar product. Maar er zijn ook dagelijkse reststromen uit het sierteeltcluster in de Duin- en Bollenstreek. Tel daar nog eens het maai- en snoeiafval uit de openbare ruimte bij op. En ook in de huishoudens wordt het gft-afval steeds beter gescheiden en apart afgevoerd. Veel van deze stromen komen terecht bij Meerlanden, een grote regionale afvalinzamelaar én -verwerker, waar ze worden verwerkt tot bijvoorbeeld compost of groengas.


Organische reststromen

Het verwerken van organische reststromen levert drie biobased productgroepen op. Het grootste rendement wordt behaald tijdens de (overdekte) compostering. Dit levert compost – hergebruik op de velden of openbare ruimte - en warmte voor bedrijven of woningen. Het organische materiaal dat niet geschikt is voor compost wordt via een vergistingsinstallatie omgezet in groengas en water. Deze brandstof wordt onder andere benut om het transport van organisch restafval van en naar de installatie te verduurzamen. En de meest intensieve verwerking van organische reststromen komt uit het laboratorium, waar inhoudsstoffen uit de restproducten omgezet worden in innovatieve biobased toepassingen, zoals verpakkingsmaterialen of cosmeticaproducten.


Duin- en Bollenstreek

Belangrijk in de discussie over de kringlooplandbouw is ook dat er zo min mogelijk wordt getransporteerd. Dat betekent dat er in Greenport Duin- en Bollenstreek wordt gezocht naar een geschikte locatie om een dergelijke installatie te realiseren. Simon Pennings van Studieclub Tulp 2.0 : “Wij zijn al langere tijd op zoek naar goede oplossingen voor ons organische materiaal. Er is voldoende materiaal in de streek aanwezig. Ook hebben kwekers interesse om de producten af te nemen en een circulaire economie tot stand te brengen. Wij volgen niet een hype, maar zien vooral zelf het nut in van deze toepassingen. Dat de ontwikkeling past bij de ambities van de lokale gemeenten om ook met hun groen- en snoeiafval of gft deel te nemen aan een lokale kringloop is voor ons een kans dat het nu echt gaat lukken. De komende maanden worden benut om te zoeken naar een mogelijk geschikte locatie.”