Afbeelding
Foto: pr./Jan Luijk

Teylinger Prijs: winnaars vertellen

Teylingen n Twee keer per jaar wordt de Teylinger Prijs uitgereikt aan een betekenisvol vrijwillligersproject of - activiteit. De afgelopen jaren ontvingen al veel projecten een cheque. Aanmelden voor deze ronde kan tot 14 september via www.welzijnteylingen.nl.


Naam project: Kerstwandeling

Aantal vrijwilligers: Bij voorbereiding een kerngroep van 6 personen bestaande uit vrijwilligers vanuit de Protestantse Gemeente Sassenheim, Sint Pancratius Parochie en Oranjevereniging Sassenheim. Bij de voorbereidingen wordt ook regelmatig overleg gevoerd met de evenementencommissie van Park Rusthoff. In de week voorafgaand aan de kerstwandeling zijn er meer personen actief en op de dag zelf zijn ongeveer 100 vrijwilligers actief bezig. Deze vrijwilligers komen voornamelijk vanuit de 4 genoemde organisaties


Wat voor project of activiteit is het?

Op de zaterdag voor Kerst wordt in Park Rusthoff in Sassenheim (tussen 17.00 en 19.00 uur) een wandeling georganiseerd, langs twaalf verschillende taferelen die het kerstverhaal vertellen: je gaat 2000 jaar terug in de tijd naar het land Israël, je wandelt van Nazareth naar Bethlehem en onderweg kom je onder andere Jozef en Maria met de ezel tegen, de herders bij de schapen, het Engelenkoor en Herodes. De wandeling eindigt in de Dorpskerk, waar Jozef en Maria zijn met het kindje Jezus. Onderweg passeer je ook de herberg, daar kun je dan zelf ook even wat drinken. De wandelaars worden iedere vijf minuten in groepjes toegelaten.


Hoe is het project tot stand gekomen?

Initiatief is ontstaan bij de jongerenraad van de Protestantse Gemeente Sassenheim (Julianakerk en Dorpskerk) om rond de Kerstdagen iets te organiseren voor de jeugd, om op een beeldende manier het kerstverhaal te vertellen. Dit is uiteindelijk bij de eerste editie onverwacht uitgegroeid tot een enorm evenement.


Wat was er waardevol aan het winnen van de Teylinger Prijs?

Het winnen van de prijs heeft de nodige media aandacht gegeven in de voorbereidingstijd voor de tweede kerstwandeling. De prijsuitreiking was in september. Het was wel jammer dat het niet mogelijk was om de prijs uit te reiken op een moment dat alle zes de leden van de kerngroep erbij konden zijn. Het was wel een leuke opsteker voor de kerngroepleden, die er heel erg veel tijd in gestopt hebben. De erkenning door de gemeente en de waardering voor al die inzet is dan fijn en geeft wel een boost. Het geldbedrag is opgegaan aan de kosten die gemaakt worden: voor dit evenement wordt geen entree gevraagd. Een klein deel van de kosten werd hiermee gedekt.


Waarom zouden andere vrijwilligersinitiatieven zich ook moeten aanmelden?

Jouw initiatief kan ook anderen aansteken om iets te gaan organiseren. Vaak is er meer mogelijk dan je in eerste instantie zelf denkt. Waardering en erkenning voor je inzet als vrijwilliger is goed en je krijgt volop aandacht in de media.


De kerstwandeling is in 2018 en in 2019 georganiseerd. Bij de evaluatie is afgesproken om de kerstwandeling voortaan om het jaar te organiseren, dus niet in 2020. In principe zal de volgende kerstwandeling gehouden worden op zaterdag 18 december 2021.


Ook een succesvol vrijwilligersproject of activiteit nomineren?

Dat kan tot 14 september via

www.welzijnteylingen.nl. De prijs is voor grote en kleine initiatieven, alle aanmeldingen zijn welkom.


Nieuwe dirigent voor jubilerend gospelkoor Soul2Soul

Sassenheim n Gospelkoor Soul2Soul is blij om aan het begin van het tweede lustrum hun nieuwe dirigent Didier van Someren (26) voor te stellen. Hij zal Soul2Soul gaan leiden samen met hun vaste pianist Krijn Does. Met deze twee jonge muzikale talenten gaat het gospelkoor op donderdag 27 augustus officieel haar tiende jaar in.

Didier van Someren volgde vakken muziektheorie bij Suzanne Konings aan de Leidse Universiteit en heeft aan het UCK Utrecht in 2019 zijn dirigenten opleiding afgerond. Naast Gospelkoor-Soul2Soul is hij als dirigent actief bij nog twee koren. Hij arrangeert en heeft door de jaren heen op alle stemgroepen gezongen bij verschillende koren. Daarnaast is hij pianodocent in Katwijk. Krijn Does (19) studeert aan het conservatorium in Den Haag voor muziekdocent en begeleidt een kinderkoor in Warmond.



Meezingen

Soul2soul nodigt geïnteresseerden uit om eens langs te komen op een repetitieavond. Die is momenteel tijdelijk in de Julianakerk (Julianalaan 6) in Sassenheim, omdat het koor daar kan voldoen aan de Covid-19 richtlijnen. De repetitie is iedere donderdagavond (met uitzondering van schoolvakanties) van 20.00 tot 22.00 uur. Voor vragen, neem contact op met Rick van Caubergh: via 06-22515195 of kijk op www.gospelkoor-soul2soul.nl.

Dirigent Didier van Someren. | Foto: pr.