Andrea Bouma werd al eerder nationaal jeugdkampioen. Nu heeft ze ook bij de senioren haar eerste gouden medaille binnen. | Foto: pr.
Andrea Bouma werd al eerder nationaal jeugdkampioen. Nu heeft ze ook bij de senioren haar eerste gouden medaille binnen. | Foto: pr. Foto: pr.

Andrea Bouma Nederlands kampioen

Teylingen n Andrea Bouma is bij Nederlandse Kampioenschappen Atletiek eerste geworden op de 400 meter. De sprintster uit Teylingen won het goud in een tijd van 53,87. Discuswerper Ruud van Noort won de bronzen medaille.

Het is voor Bouma een mooie beloning na een revalidatieperiode van twee jaar, waarin meerdere blessures haar aan de kant hielden. Bij het NK stond ze er echter weer. Het werd een spannende finale door de concurrentie, zeker zes dames zijn snel genoeg om de winst te pakken, en door de wind, die behoorlijk aanwezig was op de finale zondag. In het laatste deel van de finale haalde Bouma op het rechte stuk de andere atleten in en won


De op Papendal trainende en wonende atlete heeft dit jaar al meerdere keren haar fitheid kunnen tonen. In juli liep zij met 53,53 op de 400 meter een dikke verbetering van haar persoonlijk record. En nu Nederlands kampioen. Volgend jaar zijn de Olympische Spelen, een plek in het 4x400 meter estafetteteam lijkt opeens zeer realistisch.


Brons voor Ruud van Noort

Naast Bouma waren nog vijf atleten van AV De Spartaan aanwezig. Ruud van Noort uit Voorhout behaalde brons op zijn geliefde onderdeel discuswerpen, waar de wind de omstandigheden extra lastig maakte. Normaal gesproken gooien de discuswerpers altijd tegen de wind in, maar dat was op de accommodatie in Utrecht niet mogelijk. In zijn vierde poging kwam Van Noort tot 45,57 en ging daarmee van de vijfde naar de tweede plaats. Uiteindelijk wist hij zich niet meer te verbeteren en eindigde tot zijn goede verbazing op de derde plaats. Een mooier cadeau voor zijn jarige vriendin kon hij niet bedenken. Door de corona hebben Fleur en Ruud hun huwelijksplannen uitgesteld tot 2021. Daar zullen zij in de discusring op de atletiekbaan van AV De Spartaan elkaar het jawoord geven.


Gezonde Taal in de Week van Lezen & Schrijven

Teylingen n De Week van Lezen en Schrijven is van maandag 7 september tot en met zondag 13 september. Voor de Bibliotheek Bollenstreek is dat aanleiding om extra aandacht te schenken aan laaggeletterdheid in onze regio.

Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Gezonde Taal’. In alle vestigingen worden boeken over dit thema extra in het zonnetje gezet. Speciaal voor laaggeletterden en hun taalcoaches is bovendien een serie boekjes over taal en gezondheid opgenomen in de collectie.


Slechtere gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat laaggeletterden vaak een slechtere gezondheid hebben dan mensen die wél moeiteloos lezen en schrijven. Laaggeletterden hebben bijvoorbeeld moeite met het vinden van de juiste informatie, ze kunnen zich minder goed voorbereiden op een gesprek met de huisarts en vinden het lezen van bijsluiters lastig. Met de nieuwe serie boekjes kunnen zij zich voorbereiden op gesprekken over hun gezondheid.


Taalcoaches

In onze regio wonen naar schatting ruim tienduizend mensen voor wie moeiteloos lezen en schrijven niet vanzelfsprekend is. Ongeveer de helft van hen komt uit het buitenland, de andere helft is hier geboren en getogen. Het Taalhuis van Bibliotheek Bollenstreek ondersteunt laaggeletterden bij het verkrijgen van een grotere zelfstandigheid. Taalcoaches spelen daarbij een belangrijke rol. Taalcoaching heeft een positief effect op het leren van de taal, de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van taalvragers en het is ook gewoon ontzettend leuk. Op www.bibliotheekbollenstreek.nl is meer informatie te vinden en kan men zich aanmelden als taalcoach.


Alzheimer Café van start met 'Dementie in coronatijd'

Regio n Het Alzheimercafé Teylingen/Noordwijkerhout opent zijn deuren weer. De eerste café-avond is op maandag 14 september in Noordwijkerhout en zal in het teken staan van 'dementie in coronatijd'.

Het Alzheimercafé is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en andere geïnteresseerden. Door de corona maatregelen is de komende tijd een beperkt aantal bezoekers mogelijk en is vooraf aanmelden verplicht. Ook wordt gevraagd bij binnenkomst de instructies van de werkgroepleden op te volgen. Het Alzheimercafé is geopend vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Het café is in de Tuinzaal van Munnekeweij (Via Antique in Noordwijkerhout). Aanmelden kan per mail: alzheimercafe.teylingen.noordwijkerhout@alzheimervrijwilligers.nl.. Aanmelden per telefoon op woensdag 9 september tussen 17.00 en 18.00 uur bij mevrouw Wil van der Kwaak via 06-46033996.