Ilse Bierman ontvangt de brochure van Cok van Steijn. | Foto: pr.
Ilse Bierman ontvangt de brochure van Cok van Steijn. | Foto: pr. Foto: pr.

Nooit te oud om te leren

n Alternatieve Monumentendag langs scholen van toen

Voorhout n Uit handen van Cok van Steijn, voorzitter van de Historische Kring Voorhout (HKV) ontving Ilse Bierman, directeur van de Emmaüsschool, het eerste exemplaar van de brochure Open Monumentendag 2020.

Voorafgaand aan de overhandiging vertelde Cok spontaan over zijn eigen leermomenten, op school, in de kerk, bij de sportvereniging, maar ook thuis. Zijn ouderlijk huis stond op de plek waar nu de Emmaüsschool staat is en waar het Kenniscentrum van de HKV is gevestigd. Een bijzonder toepasselijke plek om deze brochure met het thema ‘Leermo(nu)menten’ uit te reiken. Als goede buur van de HKV is de Emmaüs ook de ideale partij om deze brochure in ontvangst te nemen.


Het is de HKV gelukt om dit jaar een prachtige tocht uit te zetten langs de (voormalige) Voorhoutse scholen. Het programma is samengebracht in de speciale brochure met verhalen en foto's over alle scholen die er in Voorhout zijn of zijn geweest. Het is een unieke en bijzondere uitgave geworden die voor velen een mooie bijdrage zal zijn in de documentatie van de geschiedenis van ons dierbare Voorhout. Deze teksten zijn samen met uniek fotomateriaal, vormgegeven in een prachtige brochure waarin bij elke school een zogenoemde QR-code is opgenomen. Met de mobiele telefoon of de tablet kan de QR-code gescand worden en kunnen bezoekers unieke en nog nooit gepubliceerde (lucht-)foto’s bekijken.


De brochure is verspreid onder de leden van de HKV. Dit jaar wordt de brochure juist ook in de meest recente nieuwbouwwijken De Engelse Tuin en Hooghkamer huis aan huis bezorgd. De leerlingen van de basisscholen krijgen de brochure mee naar huis. Voor degenen die nog een brochure willen hebben kan deze afgehaald worden bij het Bestuurscentrum, BNS, Primera en bij de bibliotheek aan de Herenstraat.


Vlag en wimpel

Alle Voorhouters worden opgeroepen om op zondag 13 september tussen 12.00 en 15.00 naar het kerkplein bij de Bartholomeuskerk, Herenstraat 49 te komen. Hier is de brochure ook verkrijgbaar en hier zal in de stand van de HKV ook een verfrissing beschikbaar zijn. Er zullen door HKV ook vlaggen en wimpels van Voorhout verkocht worden. "Dat is ook nog een nuttige tijdsbesteding, we zijn immers nooit te oud om te leren," aldus het bestuur van de HKV.


De laatste gegevens worden in de week van 7 september gepubliceerd en zullen ook te vinden zijn op www.hkv-voorhout.nl. Daar zijn dan de brochures van de OMD 2020 en de informatiegids van de Bartholomeuskerk te downloaden.