Theater-voorzitter Albert Olthof in de nieuwe foyer: 'Dit theaterseizoen wordt allemaal improviseren'. | Foto: MV
Theater-voorzitter Albert Olthof in de nieuwe foyer: 'Dit theaterseizoen wordt allemaal improviseren'. | Foto: MV Foto: MV

Foyer in 't Onderdak gerenoveerd

Sassenheim n Het zou het jubileumjaar van theater 't Onderdak moeten worden, met een vol programma en een nieuwe foyer. Dat eerste gaat vanwege de huidige maatregelen niet door, maar de vernieuwde entree en ontvangst-/barruimte zijn wel gerealiseerd. Vanavond, op woensdag 9 september, is er voor genodigden een klein openingsfeestje.

Twintig jaar geleden was de foyer, bij de opening van theater 't Onderdak, voor het eerst en het laatst ingericht. Op het programma stond al om het schilderwerk te doen, maar omdat er wensen waren voor een renovatie, werd daar over nagedacht, vertelt voorzitter Albert Olthof een week voor de officiële opening. "De uitstraling was gedateerd en een beetje rommelig, met veel verschillende kleuren, heel veel posters aan de muur en meubels die ook wel aan vervanging toe waren. De vloer was het grootste punt van aandacht: de blauwe tegeltjes zorgden niet bepaald voor een goede akoestiek." Vorig jaar is een groep studenten gevraagd aan ontwerp te maken voor een nieuwe foyer. Het plan werd eerst in de kleine foyer, een lokaal dat wordt geopend als er veel publiek is, al het schilder- en behangwerk gedaan. Het enthousiasme was aangewakkerd en dus kreeg ook de grote foyer de warme bruin- en grijstinten op de muur. Alle posters zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor sierlijsten, waar later nog een enkele poster komt. Er zijn nieuwe tv-schermen geplaatst en de verlichting is vernieuwd. En heel belangrijk: de nieuwe vloer zorgt voor een betere akoestiek. De 35.000 euro die de renovatie heeft gekost, is opgebracht door het werven van fondsen, het benaderen van sponsoren en organiseren van een loterij.


Een grote officiële opening kan door de coronamaatregelen niet. De grote voorstellingen die het jubileumjaar gepland stonden, kunnen niet doorgaan en zijn voor een groot deel verzet naar 2021, vertelt Olthof. Het theater kan het, dankzij een subsidie van de gemeente, nog tot het einde van het jaar uitzingen. "We mogen door de maatregelen maar maximaal 53 stoelen vullen, terwijl dat er normaal 180 zijn. Per voorstelling zouden we dan 12.000 euro verlies maken. Dat kunnen we ons niet veroorloven. Kijk, wij hoeven geen winst te maken, maar verlies is ook niet de bedoeling."


Voorstellingen

Goed nieuws is er desondanks toch voor theaterliefhebbers. "De gemeente heeft in een overleg laten weten garant te staan in de eerste helft van 2021. Van 1 januari tot 1 juni kunnen we zes normale voorstellingen draaien, één per maand. Wel met minder publiek, maar dan heb je wel de bekende namen." Daarnaast is er voortaan wekelijks een film te zien, in plaats van tweewekelijks. En nog meer goed nieuws: op vrijdag 25 september is de eerst cabaretvoorstelling. Cabaretier Jasper van der Veen staat dan op de planken met het zeer toepasselijke 'Het dreigt volslagen goed te komen'.


Vitaliteits Akkoord zet volgende stap

Teylingen n Teylingen heeft een Vitaliteits Akkoord. Verenigingen en maatschappelijke organisaties gaan plannen uitvoeren die bewoners nog gezonder en vitaler maken en houden. Niet alleen door sport, maar ook via sociaal maatschappelijke activiteiten.

Onder leiding van formateur Gerben van Duin hebben bewoners uit de drie kernen meer dan vijftig ideeën geopperd. Plannen om jeugd en ouderen te laten sporten, maar ook om sociaal actief te blijven. Bij de plannen is daarom ook de Seniorenvereniging Teylingen betrokken. Zes organisaties uit de sectoren onderwijs, sport, overheid en bedrijfsleven ondertekenden op vrijdag 4 september het akkoord: Welzijn Teylingen, Stiwa, Sophia Scholen, vv Ter Leede, De Combibrug, de Rabobank en de gemeente Teylingen. Zij gaan in eerste instantie de kar trekken en vormen ’de kerngroep’ voor de uitvoering van het akkoord.


Bewegen is leuk

Wethouder Arno van Kempen sprak de zaal toe over bewegen en vitaliteit. "Bewegen is gewoon leuk. Maar dat niet alleen, het geeft ook ontspanning en houd je gezond.’ Van Kempen zelf speelt basketbal en bezoekt een sportschool. Sport en beweging zorgen volgens hem voor betere prestatie op het werk en op school en voorkomen uitval door ziekte. Het Vitaliteits Akkoord moet meer mensen in beweging brengen. Maar dat niet alleen door sport, maar ook door te zorgen dat bewoners, oud en jong, mee blijven doen. Voorzitter Kees de Lange: "Voetbal bij Ter Leede betekent meer dan een balletje trappen of naar voetbal kijken. Een voetbalvereniging bevordert sociale cohesie. Daarom komen mensen naar de voetbal.’’ Zijn voorganger Ronald Vonk is nog stelliger over het sociale en maatschappelijke belang van de club. "Als het eerste elftal zou verdwijnen, blijft die betekenis gewoon bestaan.’ De gemeente heeft van het Rijk 60.000 euro ontvangen voor de periode 2020-2022 om Teylingen nog meer te laten bewegen, vitaler te maken en dit te borgen voor de toekomst door meer binding tussen de sport, onderwijs en bijvoorbeeld ouderenorganisaties.

De ondertekenaars van het Vitaliteitsakkoord. | Foto: PdB