Themamiddag over Positieve Gezondheid

Teylingen n Seniorenvereniging Teylingen organiseert op donderdag 1 oktober 14.00 uur een themamiddag over 'Positieve Gezondheid' in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). . De presentatie is in handen van directeur Nancy Baghdadi en mantelzorgadviseur Leny Noteboom van Welzijn Teylingen.

Positieve Gezondheid is een nieuw begrip in Nederland. Veel mensen vinden dat ze gezond zijn wanneer ze geen lichamelijke klachten hebben en niet ziek zijn. Gezondheid is echter meer dan ‘niet ziek zijn’. Gezondheid gaat ook over veerkracht, over meedoen in de maatschappij, over zingeving en over de omgeving waarin je leeft. Het gaat niet om wat iemand niet meer kan, maar juist om wat iemand wel kan, belangrijk vindt en eventueel wil veranderen. Ook mensen met een (chronische) ziekte kunnen zich gezond voelen. Zij kunnen zich aanpassen aan de veranderingen in hun leven. Iedereen kent vast wel iemand met een lichamelijke of geestelijke beperking die zich toch goed voelt. Of een ouder persoon die zich nog prima weet te redden, ondanks de gezondheidsproblemen die ouderdom met zich mee brengt of kan brengen. Op 1 oktober neemt de organisatie bezoekers mee in deze nieuwe benadering van gezondheid en gaan ze samen verkennen wat het voor een ander kan betekenen.


In verband met de coronamaatregelen is aanmelden verplicht. Dat kan bij het secretariaat van de Seniorenvereniging Teylingen via secretariaat@seniorenverenigingteylingen.nl of telefonisch 06 18184053 (tussen 11.00 en 13.00 uur).


Jeugdschaken weer van start

Voorhout n De jeugdschaakvereniging van de Bollenstreek, de Vrijpionnen, geeft al 40 jaar schaakles aan de jeugd. Zij doet dat wekelijks op donderdagavond in jeugdcentrum De Spelewey aan de Breugelhof 8 in Voorhout. De vereniging biedt schaaklessen aan, onder leiding van instructeurs, op vijf verschillende niveaus. Het eerst niveau, stap 1, is bedoeld voor kinderen, die (bijna) nog niets van de schaakregels weten. De groep staat onder leiding van twee instructeurs, zodat iedereen volop de aandacht krijgt.

Het nieuwe seizoen start donderdag 17 september. Doordat door de corona-regels niet in alle ruimtes les kan gegeven worden, is de start met andere lestijden voor de nieuwe aanmeldingen voor stap 1, namelijk van 17.00 uur tot 18.00 uur. Met een maximum van tien kinderen, en vol is vol. De theorielessen worden afgesloten met een officieel examen, van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. De minimum leeftijd van inschrijven is 7 jaar. Zodra alle schaakregels zijn behandeld, start de Pionnencompetitie (binnen de clubtijden).


Aanmelden via Trudy Langeveld: secretaris@vrijpionnen.nl of kijk op www.vrijpionnen.nl, waar het inschrijfformulier staat bij: Ik wil……leren schaken.