Ingezonden: Uitbreiding Andreasschool

Ingezonden n "In De Teylinger van 9 september staat een artikel met als kop “Andreasschool smeekt om snelle uitbreiding”. Daarin pleiten vertegenwoordigers van de school voor een spoedige uitbreiding van de basisschool. Er tegenover staat de wens van de buurt om het schoolgebouw niet uit te breiden en dat heeft ze in het verleden uitvoerig beargumenteerd.

Een gegeven is dat uitbreiding van de school tegen de regels in het geldende bestemmingsplan is, zoals het parkeren op eigen grond, groenvoorziening, geluidoverlast en het ontbreken van een Kiss en Ride zone (K+R). De keus van de Sophiastichting om de aanvraag van de uitbreiding in te trekken stemde de buurt blij. Dat het type “Brede school” ouders zo zou aanspreken was bij de opening van de school in januari 2015 niet te voorspellen. Nergens in de gemeente staan woningen aan vier zijden zo dicht bij een school als bij de Andreasschool. De locatie voldoet niet meer aan de eisen die nu voor schoolgebouwen gelden. Het mag niet zo zijn dat ten koste van de leefbaarheid in de wijk de school mag groeien. Het maatschappelijk belang (7/24) moet prevaleren boven de wens van de schoolvertegenwoordigers. Sinds de confrontatie met Covid-19 is er in de wereld wel het een en ander veranderd en is onder andere duidelijk geworden dat massaliteit niet bevorderlijk is om het virus te bestrijden. Afstand houden is het parool.


Ad Deutekom,

Voorhout


250 jaar Beethoven met het Monward Consort

warmond n Ook in Warmond kunnen ze niet langer zonder live-muziek. Daarom gaat het Monward Consort weer optreden. Op zaterdag 19 september worden twee korte concerten – van één uur – met hetzelfde programma gepresenteerd. Maar geheel volgens de regels die vanwege corona zijn vereist.

Het is goed om te beseffen dat Ludwig van Beethoven 250 jaar geleden geboren werd en welk een groot componist hij was. Daarom is het programma van het Monward Consort voor een groot deel in zijn geest samengesteld. Zijn strijkkwartet opus 18 nr 4 wordt uitgevoerd, een werk uit zijn vroege periode dat nog geheel is geschreven in de stijl van Joseph Haydn, de “uitvinder” van het strijkkwartet. Maar er is ook werk van Felix Mendelssohn, namelijk het derde deel uit zijn derde strijkkwartet. Mendelssohn was een groot bewonderaar van Beethoven en dat is te horen in deze prachtige compositie. Jaarlijks wordt tijdens het Prinses Christina Concours de Monward Consortprijs uitgereikt en die is deze keer gewonnen door altvioliste Elin Haver. Zij is inmiddels tot de, door corona uitgestelde, finale doorgedrongen. Deze vindt plaats van 23 tot 25 september en zal via sociale media zijn te volgen. Voor haar heeft Hendrik Jan Lindhout een bewerking gemaakt van de Sonatensatz van Johannes Brahms. Tevens zal zij, als onderdeel van de prijs, plaatsnemen in het Monward Consort en met hen het Allegro Moderato spelen uit het strijkkwintet nr 1 in C van Mozart.


Wegens de coronaperikelen zijn slechts een beperkt aantal plaatsen, op gepaste afstand, beschikbaar. Het is daarom aan te raden om zo snel mogelijk voor dit bijzondere concert op 19 september om 16.00 uur of om 20.15 uur in de Protestantse Kerk te Warmond een plaats te reserveren via: info@kamermuziekwarmond.nl..


Inloopspreekuur over vrijwilligerswerk

sassenheim n Advies vragen over vrijwilligerswerk kan op donderdag 17 september aan medewerkers van Welzijn Teylingen. Van 18.30 tot 19.30 uur kan iedereen aanschuiven bij het Inloopspreekuur Vrijwilligerswerk in de bibliotheek (Kerklaan 42).

Bijvoorbeeld om na te denken over een leuke vrijwilligersklus, om je de weg te wijzen naar verenigingen en stichtingen in Teylingen en ook voor andere vragen over vrijwillige inzet. Kom ook eens praten. Over jouw ervaring of talenten, wat je graag wilt doen en welke vereniging of stichting jou misschien iets te bieden heeft. Er is vrijwilligerswerk voor jong en oud, voor wie heel druk is of alle tijd heeft. Of je nu wilt tuinieren, opruimen, coachen, gezelligheid bieden, of aan de slag wilt met de boekhouding, het is er allemaal. Dus als je niet precies weet waar jouw zoektocht naar een leuke vrijwilligersbaan kan starten, loop dan eens binnen. De adviseur helpt met zoeken in de vacaturebank, gaat in gesprek of biedt je een talentenscan.


Organisaties

Ook vrijwilligersorganisaties zijn welkom op het spreekuur. Zij kunnen in gesprek gaan met de adviseur (of bezoeker) om te vertellen waar zij naar op zoek zijn. En het is heel handig om folders over de vereniging of stichting achter te laten (of op te sturen naar Welzijn Teylingen). Die kunnen dan worden meegegeven aan belangstellenden.

Het inloopspreekuur vindt iedere derde donderdag van de maand plaats. Als je niet naar het spreekuur kunt komen, kun je ook een kijkje nemen in de online vrijwilligersvacaturebank. Daarin staan allerlei vacatures van de 200 organisaties die in Teylingen actief zijn. Vrijwilligers kunnen zichzelf in beeld brengen door een eigen profiel aan te maken. Zie voor alle vacatures: www.vacaturebankwelzijnteylingen.nl. Vanwege de richtlijnen van het RIVM is het spreekuur op de eerste verdieping. Wie slecht ter been is, kan de lift gebruiken. De plek is veilig ingericht. Voor meer informatie, neem contact op met Maria Zwart, adviseur vrijwillige inzet, via 0252-231805, of m.zwart@welzijnteylingen.nl.