Veel belangstelling voor de bijeenkomst in Graaf Jan. | Foto: pr.
Veel belangstelling voor de bijeenkomst in Graaf Jan. | Foto: pr. Foto:

BPT: 'Hortusplein autovrij en snelle terugkeer Hoogvliet in het centrum'

Teylingen n Business Platform Teylingen (BPT) organiseerde vorige week een bijeenkomst over de inrichting van het Hortusplein en de terugkeer van Hoogvliet supermarkt. Behalve een grote groep ondernemers uit Sassenheim waren tijdens de druk bezochte bijeenkomst ook wethouder Marlies Volten en ambtenaren van de gemeente, Hoogvliet Beheer, Stek en vertegenwoordigers van een aantal politieke partijen aanwezig.

Na de opening van de avond door voorzitter Guy Seelen (BPT) hield wethouder Volten een korte introductie, waarna Jan Zandstra namens de gemeente de plannen voor de herinrichting van het Hortusplein verder toelichtte. Riny Kouwer (Hoogvliet) en Bas Bulten (Stek) deelden aansluiten hun visie over de plannen voor de herinrichting en de bouw van een nieuwe supermarkt met daarboven appartementen.

Vervolgens werd onder leiding van Guy Seelen eenieder uitgenodigd om zijn mening te geven over de voorliggende plannen.


De ondernemers waren duidelijk en gaven aan de politiek mee. Ze vinden dat de Hoogvliet zo snel mogelijk moet terugkeren naar het centrum van Sassenheim, en - net zo belangrijk - het Hortusplein een aantrekkelijk gezellig verblijfsplein moet worden, met een kwalitatief hoogwaardige inrichting. Oftewel, een groot aantal parkeerplaatsen op het Hortusplein moet worden verplaatst en het plein moet worden voorzien van een fraaie bestrating, state-of-the-art straatmeubilair en aangekleed worden met veel groen. Verder vinden de ondernemers belangrijk dat er evenementen op het plein georganiseerd kunnen worden. Tenslotte vinden de ondernemers vanzelfsprekend dat parkeren in alle gevallen gratis moet zijn.


Hoogvliet, Stek en de gemeente Teylingen zijn in overleg om tot overeenstemming te komen over het ontwikkelingsplan en hopen nog dit jaar een definitieve keuze te maken. Een van de belangrijkste afwegingen in dit overleg is het verplaatsen van de parkeerplaatsen op het Hortusplein en het eventueel uitbreiden van het aantal parkeerplaatsen. In het plan van Hoogvliet/Stek is ruimte om een groot aantal extra parkeerplaatsen op te nemen, als oplossing voor het verplaatsen van de parkeerplaatsen op het Hortusplein. Afhankelijk van het totaal aantal te verplaatsen parkeerplaatsen van het Hortusplein en wellicht het uitbreiden van het aantal parkeerplaatsen voor het hele centrum van Sassenheim moet overwogen worden om een deel van de parkeerplaatsen ondergronds te realiseren. De gemeente zal hierin een afweging maken tussen enerzijds de beoogde beeldkwaliteit en anderzijds de daarbij horende kosten.


'Betaalbare en duurzame woningen bouwen'

Teylingen n In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 24 september wordt de nieuwe woonvisie 2020-2024 voor Teylingen vastgesteld. Hierin worden de kaders bepaald voor nieuw te bouwen woningen. In voorbereiding op deze besluitvorming bracht Julius Terpstra, CDA-Tweede Kamerlid en woordvoerder Wonen, begin september een bezoek aan Teylingen.

Terpstra woont in Leiden en is dus bekend met de Bollenstreek. Ook directeur-bestuurder van wooncorporatie Stek, Hans Al was uitgenodigd. Samen met leden van CDA-Teylingen fietsten Terpstra en Al langs een aantal bouwlocaties in Voorhout, Sassenheim en Warmond en werd er gesproken over de voorwaarden die nodig zijn voor het bouwen van betaalbare en duurzame woningen. In Voorhout werd bijvoorbeeld stilgestaan bij de nulopdemeter-woningen. Een project dat door Stek in samenwerking met de gemeente is gerealiseerd.

In Teylingen is een groot gebrek aan betaalbare (sociale) huur en koopwoningen. Er zijn honderden sociale huurwoningen te weinig, terwijl de behoefte groot is. Momenteel bedraagt de wachttijd om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen 6,5 tot 7 jaar. Voor starters is het moeilijk om een betaalbare woning te vinden. Ook vindt er te weinig doorstroming plaats. Mensen (bijvoorbeeld ouderen die in een groot huis wonen) willen wel verhuizen naar een andere woning, maar dit lukt niet omdat de prijzen te hoog zijn. Hierdoor zijn er te weinig woningen voor gezinnen met kinderen. Om de achterstand in te lopen moet er flink worden bijgebouwd en zullen er afspraken moeten worden gemaakt om scheefwonen tegen te gaan. Bijvoorbeeld door bepaalde doelgroepen uit de eigen gemeente voorrang te geven bij het toewijzen van nieuwbouwwoningen. Verder is het belangrijk dat wooncorporaties meer ruimte krijgen voor het bouwen van betaalbare en duurzame woningen. Een onderwerp dat door het CDA in de eerstkomende raadsvergadering bij de vaststelling van de woonvisie aan de orde zal worden gesteld. | Foto: pr.

Julius Terpstra en Hans Al maken met CDA-leden een rondje door Teylingen.