Voor de paardenwei waar in 2021 het nieuwe Elsgeesterhof  verschijnt. Van links naar rechts: Ingrid Verdegaal, Jacqeline Bader en het echtpaar Marion en Patrick Weijers | Tekst en foto: Piet de Boer
Voor de paardenwei waar in 2021 het nieuwe Elsgeesterhof verschijnt. Van links naar rechts: Ingrid Verdegaal, Jacqeline Bader en het echtpaar Marion en Patrick Weijers | Tekst en foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

Plek voor groente- en bloementuin

Voorhout n Ingrid Verdegaal en haar compagnon Jacqeline Bader beginnen volgend jaar een nieuw Elsgeesterhof aan de ´s Gravendamseweg, op de grens van Voorhout en Noordwijkerhout. Op het volkstuincomplex in Voorhout was geen plek meer. Ingrid is verantwoordelijk voor de Zelfoogsttuin met groente en fruit, Jacqueline beheert de Pluktuin met bloemen. De eerste zaden gaan in februari 2021 de grond in. Het huurcontract tekende ze vrijdag 14 september.

Eigenaar Patrick Weijers: "Het is nu nog 1,3 hectare weiland met paarden. Er waren hier groente- en bloemenkwekers actief vanaf 1950." Nu gaat het weer terug naar het oorspronkelijke gebruik. Hij, maar vooral zijn vrouw Marion zijn er blij mee.


Niet spitten maar woelen

‘"We laten de eerste keer de loonwerker het land ploegen’," zegt Ingrid. "Dan gaan er compost en meststoffen op en gaan we de grond woelen. We zorgen goed voor het bodemleven. Vervolgens controleren we het bodemleven. De grondstructuur moet geschikt zijn om biologisch-dynamisch te kunnen kweken." Ingrid, voormalig docent Engels, volgde daarvoor een gespecialiseerde opleiding. In de tuin moet met de groenten, bloemen, insecten, bomen, beestjes en struiken uiteindelijk een natuurlijk evenwicht ontstaan.


Wormen zaaien

Respectvol telen betekent wel kweken zonder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen en met vruchtwisseling. ‘’De grond is daarbij het belangrijkste. Daar komt alles uit voort." Ingrid en Jacqueline laten de kwaliteit van de grond testen en indien nodig gaan ze 'wormen strooien'. Ingrid lacht en beweegt haar arm of ze aan het zaaien is. "Echt waar", zegt ze.


Groentezaad

De eerste groentezaden gaan hopelijk vanaf februari 2021 de grond in. Dan begint ook de aanleg van de bloementuin. Het domein van Jacqueline. ‘’Ranonkels en pioenrozen vind ik prachtig om te kweken en mijn favoriet is de dahlia. Zoveel kleuren en vormen en met een wiskundige symmetrie. Daar kan ik echt in verdrinken."


Aandeelhouders

Aantrekkelijk van de Elsgeesterhof is, het zelf oogsten en plukken van verse groente, fruit, tuinkruiden en bloemen. Volwassenen en kinderen zijn vaak verwonderd over de groei van groenten en fruit. "Ze sturen mij daar vaak mailtjes over", zegt Ingrid. Op zondag zie je vaders, moeders met kinderen in de tuin om boontjes te oogsten. De Elsgeesterhof is ook een sociale plek. Iedereen kan meedoen, ook als je geen aandeelhouder bent. "De berg werk is altijd hoog genoeg’’, zegt de vrolijke ‘hoffotograaf’. "Het is ontspannend want niks hoeft.’’ Ingrid vult aan: ‘’Mensen komen op de hof tot rust’’. Dat weet ze uit ervaring. Ze huurde een volkstuin naast haar drukke baan, en merkte dat het werk in de tuin haar goed deed. Een ervaring die ze ook met anderen wilde delen. Nu zijn dat veertig aandeelhouders en waarvan een vaste kerngroep van twaalf vrijwilliger. "We kunnen hier straks nog veel meer mensen gebruiken. Je kunt bij mij altijd een wied-date maken. Maar aandeelhouders zijn ook meer dan welkom. Op de nieuwe locatie kunnen we in de toekomst ruim 200 aandeelhouders voorzien van groente en bloemen."