Wethouder Volten (links) ontvangt de verzamelde bezwaren uit handen van Ilona Huppler van de petitie ‘Veilige en groene schoolomgeving’ en Aad Boer, voorzitter van Warmelda. | Foto: pr.
Wethouder Volten (links) ontvangt de verzamelde bezwaren uit handen van Ilona Huppler van de petitie ‘Veilige en groene schoolomgeving’ en Aad Boer, voorzitter van Warmelda. | Foto: pr. Foto: pr.

'Politiek neemt Warmonds parkeerprotest serieus'

Warmond/ingezonden n De protesten tegen de parkeerplannen bij Mariëngaerde blijken niet aan dovemansoren gericht. Onder druk van honderden handtekeningen en brieven beseffen zowel de wethouder als de raadsleden dat een andere parkeeroplossing dringend gewenst is.

De projectontwikkelaar die in het voormalig Groot Seminarie woonruimte heeft gemaakt, wil meer dan honderd parkeerplaatsen aanleggen tussen de historische Bisschopslaan en de Seminarielaan. Dat plan roept veel verzet op. De Vereniging Betrokken Teylingers deed met een huis-aan-huisfolder de oproep: ‘NEE tegen parkeerplaatsen op de mooiste lanen van Warmond.’ Ook Historisch Genootschap Warmelda vroeg haar leden bezwaar te maken. En twee handtekeningenacties maakten duidelijk dat het gemeentebestuur met andere, betere plannen moet komen. Ouders van de nabij gelegen school en kinderopvang voorzien een toenemende verkeersonveiligheid en bewoners van aangrenzende wijken vrezen dat hun parkeerplaatsen door bewoners van Mariëngaerde ingepikt worden.

Op 13 juli werden de ruim zeshonderd handtekening overhandigd aan wethouder Volten.


Andere plekken

De gemeente heeft de planning inmiddels aangepast. Er is meer tijd nodig dan voorzien om de honderden reacties - vragen en concrete voorstellen - te beantwoorden en te onderzoeken. Waarschijnlijk zal de gemeenteraad pas eind van dit jaar een definitief parkeerplan te zien krijgen. En pas daarna komt de eventuele wijziging van het bestemmingsplan.


In die tussentijd zitten de bezwaarmakers ook niet stil. Betrokken Teylingers, Warmelda, de initiatiefnemers van de petities en een aantal andere Warmonders overleggen regelmatig met elkaar. Zij hebben ook gesprekken met individuele gemeenteraadsleden. Daaruit blijkt dat een aantal politieke partijen dezelfde bezwaren heeft. De alternatieve oplossingen - andere locaties en andere parkeervormen – die de wethouder heeft ontvangen moeten worden onderzocht. In ieder geval is wel duidelijk dat de politiek niet zomaar voorbij kan en wil gaan aan het protest van de honderden inwoners van Warmond.


Geen extra maatregelen in de Bollenstreek

regio n De Veiligheidsregio Hollands Midden, waaronder de Bollenstreek valt, houdt het bij de regionale maatregelen die het kabinet in de persconferentie van vrijdag heeft aangekondigd.

Die treffen vooral de horeca. Om 24.00 uur mogen in de kroegen geen nieuwe bezoekers meer worden toegelaten en om 1.00 uur moet de zaak gesloten zijn. Bovendien mogen niet meer dan 50 bezoekers tegelijkertijd ontvangen worden. Dat was 100. Daar bovenop legt de Veiligheidsregio Hollands Midden geen extra maatregelen op. Volgens Veiligheidsregio-voorzitter Lenferink vinden de meeste besmettingen plaats achter de voordeur, en daar kan niet worden ingegrepen. Hollands Midden wil wel gericht gaan communiceren naar groepen waar veel besmettingen plaatsvinden, zoals jongeren. "We zijn allemaal een beetje slordig geworden. Het gaat om een gedragsverandering", aldus Lenferink.


Adviesraad Sociaal Domein zoekt nieuwe voorzitter

Teylingen n De gemeente Teylingen maakt beleid voor alles wat te maken heeft met zorg, jeugd en werk en met participatie en zelfredzaamheid van inwoners. Om die inwoners zelf daarin een stem te geven, is er een Adviesraad Sociaal Domein. Die adviesraad is op zoek naar een nieuwe voorzitter

De Adviesraad Sociaal Domein bestaat uit een tiental inwoners van Sassenheim, Voorhout en Warmond. Zij hebben affiniteit en ervaring met een of meer onderdelen van het sociaal domein. Zij geven hun ogen en oren goed de kost om te weten hoe het beleid van de gemeente in de praktijk wordt uitgevoerd. Zij geven gevraagd en ongevraagd hun mening over beleidsvoorstellen. Maar ook geven zij advies over allerlei andere zaken die voor de inwoners belangrijk zijn. De adviesraad vergadert één keer per maand en heeft contact met verschillende beleidsafdelingen van de gemeente.


De adviesraad is op zoek naar een nieuwe voorzitter; een man of vrouw die maatschappelijk betrokken is en bekend is met wet- en regelgeving binnen het sociaal domein. Iemand met bestuurlijke ervaring en kennis van politieke processen en bij voorkeur wonend in de gemeente Teylingen. De voorzitter leidt de vergaderingen van de adviesraad en is ook het eerste aanspreekpunt voor het gemeentebestuur. Ervaring leert dat de functie een aantal dagdelen per maand vergt. Daar staat een presentievergoeding tegenover.

Wie meer wil weten over de vacature, kan bellen met Yasmine Kashai, gemeentelijk ondersteuner van de adviesraad, via 0252 - 783 300. Solliciteren kan per e-mail: adviesraadsociaaldomeinteylingen@ziggo.nl.