Op de schuurtjes en uitbouwen ligt nu sedum, een vetplantje dat geschikt is voor dakbegroening. | Foto: pr.
Op de schuurtjes en uitbouwen ligt nu sedum, een vetplantje dat geschikt is voor dakbegroening. | Foto: pr. Foto: pr.

Groen op de daken

Warmond n In Warmond hebben meerdere huishoudens gezamenlijk een buurtinitiatief opgezet om de gemeente groener te maken. Samen zijn ze afgelopen weekend schuurdaken en uitbouwen opgegaan om meer dan 95 vierkante meter sedum te leggen. Met een groendak leveren deze bewoners een waardevolle bijdrage aan de biodiversiteit van de leefomgeving, wordt de overlast van overtallig water beperkt en zuivert het sedum het water en de lucht. Het Jacoba van Beierenfonds vond dit zo een mooi gebaar dat ze het burgerinitiatief gedeeltelijk heeft gesteund.


Twee penningen over corona-crisis

Warmond n Beeldend kunstenaar Jan Paul Kruimel uit Warmond heeft zich laten inspireren door de corona-crisis. Twee bijzondere aspecten van het maatschappelijk leven die zijn ontstaan in de eerste maanden van dit jaar, heeft hij verwerkt in twee penningen.

De eerste penning heeft als onderwerp het virus Covid-19 dat min of meer de macht in de wereld heeft overgenomen: MY NAME IS COVID-19 AND I RULE THE WORLD. De keerzijde van de penning maakt duidelijk dat de wereldleiders wankelen onder de last van de pandemie. Hun namen zijn geknakt, wankelen en geven door de dansende letters aan dat ook zij niet weten – en sommige nog niet weten – hoe de pandemie moet worden aangepakt en hoed de economische problemen kunnen worden opgelost. Ze verdwijnen deels achter het spandoek van Covid-19.


De tweede penning heeft als onderwerp social distance en gaat erover dat het houden van voldoende afstand levens redt. Op de voorzijde zie we op de hoekpunten van de driehoek somber kijkende personen die de scherven van hun (sociale) leven aanschouwen. Op de keerzijde ook drie personen maar die kijken aanmerkelijk vrolijker. Zij houden een veilige afstand van elkaar, de tweezijdige pijlen langs de rand geven de voorgeschreven minimumafstand aan. In het midden het opschrift A LIFE SAVING NECESSITY, dat wereldwijd het belang van afstand houden benadrukt.

Beide penning zijn gegoten in kunstporselein. Inlichtingen zijn verkrijgbaar via janpaulkruimel@xs4all.nl.

Afbeelding