Marit van Egmond (CEO van Albert Heijn) onthulde én doopte het kunstwerk. | Foto: pr./Hannerieke Dekkers
Marit van Egmond (CEO van Albert Heijn) onthulde én doopte het kunstwerk. | Foto: pr./Hannerieke Dekkers Foto: pr.

Jan Steen met een knipoog

Warmond n ‘In weelde siet toe’ van Jan Steen is vereeuwigd op een manshoge tulpenbol. Het kunstwerk op hoek van de Herenweg en Meerrustlaan werd vorige week onthuld.

Het huishouden van Jan Steen was een flinke rommel, maar hij deed blijkbaar ook wel eens boodschappen bij de plaatselijke Albert Heijn anno 2020. Een reep chocolade slingert op de grond. De wikkel is er half aan. Een grapje van kunstenares Nicoline Heemskerk, die de bol beschilderde. "Rond de 25 verwijzingen naar de supermarkt en naar Warmond zijn te zien," telt ze desgevraagd. "Maar niet alles al opschrijven hoor," lacht Hans Oudshoorn niet veel later, "het is wel zo leuk als mensen zelf gaan zoeken". De supermarkteigenaar adopteerde de bol in het kunstproject ‘Giant Tulip Bulbs’ van de stichting Gildemeesters Bollenstreek. In overleg met Heemskerk werd het de vertaling van een werk van Jan Steen. De kunstschilder woonde er van 1658 tot 1660. Oudshoorn: "Warmond profileert zich steeds meer als Jan Steen-dorp, en ik vind het leuk om zo iets bij te kunnen dragen." Daar is de stichting Warmond aan de Kaag erg blij mee. Voorzitter Arjan Heijl: “Dit is weer een stap verder in de versterking van de Jan Steen beleving. We hebben deze bol dan ook toegevoegd in de wandeling én in de speurtocht." Aan Marit van Egmond, CEO van Albert Heijn, heeft op vrijdag 18 september de eer om de bol te onthullen. Veel mensen maken van de gelegenheid gebruik om de bol goed te bekijken. "Hé, eet dat kind een softijsje?" klinkt het lachend. Ondertussen wordt het Jan Steen bier geschonken, gebrouwen door de plaatselijke Julianabrouwerij.

In totaal zijn er van 80 bollen, tot nu toe 32 bollen geadopteerd, vertelt Wil Brouwer, een van de tien Gildemeesters. Een adoptie duurt vijf jaar. De opbrengst gaat naar het onderhoud van de kunstwerken, en verder naar museum de Zwarte Tulp in Lisse. Het is de bedoeling dat in het voorjaar van 2021 twee fietsroutes uitgezet zijn langs alle bollen tussen Haarlem en Leiden. Beide routes vertrekken vanuit Lisse, de een gaat richting het noorden, de ander richting het zuiden.

Overigens wil Oudshoorn trots nog wel een bijzonder tafereel in de schildering verklappen. Daar, aan tafel, zit Noortje. "Ons hondje", glundert de supermarkteigenaar. "Dát was voor ons ook een verrassing!".