Nieuwe Woonvisie: hoger percentage huurwoningen

Teylingen n Met enkele wijzigingen heeft de gemeenteraad vorige week de gemeentelijke Woonvisie voor de komende jaren aangenomen. De visie moet Teylingen brengen naar een evenwichtiger woningmarkt.

Door Nico Kuyt

Het woonprogramma geeft een beeld geeft van de woningbehoefte voor de komende tien jaar. Er wordt aangegeven dat de totale planning ruim 2000 woningen is. In de visie is een behoefte geraamd aan 640 huurwoningen met een huurprijs tot de grens van sociale huur. Voor bouwprojecten is 25 procent voor sociale huur tot 737 euro (prijspeil 2020) opgenomen. Maar de fracties van PvdA, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en Piket vonden dit te laag en stelden bij voorkeur 30 procent voor. Er is namelijk op dit moment een tekort aan 325 sociale huurwoningen. Het voorstel tot wijziging werd aangenomen. De fracties van Trilokaal en VVD stemden tegen.


Expertise corporaties

Een voorstel van het CDA, de ChristenUnie, GroenLinks en PvdA om de voorwaarde op te nemen dat private partijen bij de toewijzing van sociale huurwoningen dezelfde criteria hanteren als die worden gehanteerd door woningcorporaties, haalde het niet. Wel een voorstel van CDA, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA om optimaal gebruik te maken van de kennis, kunde en expertise van woningbouwcorporaties door hen vroegtijdig te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe woningbouwprojecten. Na nog een meerderheid voor een voorstel van PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en Piket rond het vrije bouwprogramma, kon het woonprogramma voor de jaren 2020 tot en met 2024 unaniem worden aangenomen.


Workshop over sociale media voor vrijwilligers

Teylingen n Welzijn Teylingen organiseert op maandag 23 november van 19.30 tot 21.30 uur de workshop Effectief Inzetten van Sociale Media (door vrijwilligersorganisaties). Inschrijven kan tot 2 november.

De workshop is bedoeld voor vrijwilligers van verenigingen of stichtingen, die al ervaring hebben met sociale media en daar een rol in hebben binnen de vereniging/stichting.


Doelgroep bereiken

Deze workshop behandelt hoe je je doelgroep effectief bereikt via sociale media. De meeste verenigingen of stichtingen hebben wel een social media kanaal en ook een vrijwilliger die daar berichten op plaatst. Dat kost best wel tijd en dan is het natuurlijk fijn als je er ook echt effect mee hebt.


In de workshop wordt antwoord gegeven op vragen als: hoe schrijf je het juiste bericht en zorg je ervoor dat jouw bericht de juiste doelgroep aanspreekt, welk medium is waarvoor geschikt en hoe zorg je ervoor dat de verschillende communicatiekanalen van je vereniging of stichting elkaar versterken en op elkaar zijn afgestemd.


Deelname is gratis

De workshop wordt gegeven door Lisa van der Kroft: afgestudeerd communicatiespecialist en videograaf. Lisa was in organisaties onder andere verantwoordelijk voor de sociale media kanalen. Daarnaast heeft zij ervaring met het maken van online content voor verschillende doelgroepen en met het geven van workshops. Drie weken na de cursus is er een terugkom-webinar. Deelname is gratis.


Er kunnen maximaal 12 mensen deelnemen en er zijn nog plaatsen beschikbaar. Inschrijven kan tot 2 november. De workshop zal op een nog te bepalen locatie worden verzorgd, voor zover coronamaatregelen dat toelaten. Meer informatie en aanmelden via www.vrijwilligersacademiebollenstreek.nl.


Beukenrode ook in webinar over spoorweg

Voorhout n In de online bijeenkomst over het veiliger maken van de spoorwegovergang bij de Herenstraat wordt ook de situatie bij de in- en uitrit van de Beukenrode op de Herenstraat besproken.

De gemeente organiseert de zogenaamde webinar op dinsdag 13 oktober. "Tussen 20.00 en 21.30 uur presenteert de gemeente twee mogelijke oplossingen voor de verbinding van de Churchilllaan met de Herenstraat," zo schrijft ze in de uitnodiging. Maar de online bijeenkomst gaat ook over de herinrichting van het kruispunt Herenstraat, Beukenrode en Churchilllaan, laat een woordvoerder van de gemeente weten. "We zien dit als één kruispunt. De aandachtspunten zullen zijn: de oversteekplaatsen voor voetgangers, éénrichting van de Churchilllaan en herinrichting kruispunt Herenstraat – Beukenrode – Churchilllaan. De Churchilllaan is hierin wel belangrijker, omdat hier een voorstel wordt gedaan voor een duidelijke verandering van de structuur. Bij de Beukenrode is dat niet het geval, maar die hoort er wel binnen de scope."

De gemeenteraad heeft eerder ingestemd met het voorstel om maatregelen aan de Herenstraat te treffen. Vanwege ongevallen en onveiligheid is in 2019 een onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid van de spoorwegovergang. Een van de oplossingen die hieruit voortkwam, is het herinrichten van de verbinding van de Churchilllaan op de Herenstraat. Er worden twee opties gepresenteerd: de Chruchilllaan wordt éénrichtingverkeer, waarbij automobilisten de straat alleen uit kunnen rijden. Of de toegang tot de wijk wordt anders ingericht.

Aanmelden voor de webinar kan tot en met maandag 5 oktober via www.teylingen.nl.