Joep Derksen krijgt de Zilveren Barensteel opgespeld door zijn vrouw Patience. | Tekst en foto: Piet de Boer
Joep Derksen krijgt de Zilveren Barensteel opgespeld door zijn vrouw Patience. | Tekst en foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

'We hebben toch maar mooi een bos gered, mensen!'

n Zilveren Barensteel voor Joep Derksen

Voorhout n Na ruim acht jaar doet voorzitter Joep Derksen een stapje terug. Hij heeft in april zijn functie overgedragen aan. Marianne van der Voort. Door het virus moest het feestelijke afscheid uitgesteld worden, maar op vrijdag 25 september kwam wethouder Arno van Kempen met een Zilveren Barensteel naar het Overbosch om Joep te onderscheiden. De Vrienden van het Overbosch beloonden hem met de toezegging de nieuw te bouwen brug, de Joep Derksen brug te dopen.

Joep is erbij als in 2011 het Overbosch dreigt te verdwijnen. Het zeventiende-eeuwse stukje ‘woestenij’ is uniek, maar ontbeert onderhoud en dreigt te verdwijnen bij de aanleg van de turborotonde. De stichting Vrienden van het Overbosch wordt opgericht en gaat aan de slag. Onder leiding van Joep krijgen vogels, vleermuizen, vlinders en andere insecten, ruimte en bescherming. Door de aanleg van een kleischelpenpad kan iedereen in deze groene parel voortaan zijn voeten droog houden en hoef je niet weg te glibberen bij regen en vorst. Er is ook ingespeeld op natuureducatie voor kinderen en wandelaars. Bij veel bomen staan naambordjes. "Joep houdt ook van bomen", zegt zijn vrouw Patience. "Zijn lievelingsboom is de kastanje. Die staat ook bij ons in de tuin."

Waardering

Het Overbosch heeft natuurgebied sinds 2011 al veel waardering geoogst. In 2015 ontving het initiatief The Green Flag, Dat is een internationale prijs voor natuurbehoud uitgevoerd door vrijwilligers. In april werd de kwaliteit van het groen onderzocht en gewaardeerd met een A+. Een wereld van verschil met 2011.

Maar het Overbosch is niet alleen natuur, maar ook een podium voor cultuur. Sinds 2013 vindt jaarlijks tussen de bomen een schilderfestival plaats: Kunst in het Overbosch. "Een idee van Joep," bevestigt secretaris Ineke Laroo. "Hij komt vaak met goede, nieuwe ideeën’’, zegt ze met een lach. Van Kempen: "Een evenement dat Voorhout en Teylingen weer eventjes groter maakt." De wethouder vindt Derksen betrokken bij de samenleving, niet alleen door zijn werk voor het Overbosch maar ook als journalist en poëet. In verband met corona laat hij Patience de zilveren Barensteel bij haar man opspelden.

Joep Derksen is geraakt door de waardering bij zijn afscheid dat nog geen definitief vaarwel blijkt te zijn. Als ambassadeur gaat hij de doorstroming van de vijver realiseren om de waterkwaliteit van deze ‘blauwe long’ te verhogen, zegt hij in zijn speech. Hij bedankt vrouw en kinderen voor hun steun en bedankt zijn bestuursleden, de gemeente Teylingen en alle vrijwilligers. "We hebben toch maar mooi een bos gered, mensen!’’.