Verenigingen lopen inkomsten oud papier mis

Teylingen n B&W kijkt naar een vergoeding voor verenigingen die geld mislopen omdat het papier door corona niet wordt opgehaald.


Door Nico Kuyt


In de afgelopen raadsvergadering heet D66-raadslid Edith Alkemade vragen gesteld over het niet ophalen van oud papier. Vanwege de coronamaatregelen heeft er al maanden geen inzameling van papier aan huis door de Teylingse verenigingen plaatsgevonden. Hierdoor missen de verenigingen veel inkomsten.


Herstart in andere gemeenten

Waar in andere gemeenten inmiddels weer oud papier wordt opgehaald, juist door goede afspraken te maken tussen de gemeente, het afvalbedrijf en de vrijwilligers, is dit in Teylingen niet het geval, zo stelt Alkemade. Daarbij komt dat bijvoorbeeld een vereniging als St. Cecilia ook geen optredens kan doen en daardoor nog meer inkomsten misloopt. Er komt geen vergoeding voor de gemiste inkomsten omdat er geen inspanning is geleverd. Lees meer hierover op pagina 21.


Afval wel ophalen

Alkemade wijst erop dat het restafval, GFT en PMB wel wordt opgehaald door een vrachtwagen met chauffeur en twee mensen achterop die makkelijk anderhalve meter afstand kunnen houden. Het bevreemdt haar dat in de gemeente Kaag en Braasem, die in dezelfde veiligheidsregio valt als Teylingen, wel oud papier opgehaald mag worden en in Teylingen niet. Wethouder Heleen Hooij verklaarde dat er met meerdere verenigingen contact is geweest. B&W beraadt zich over een tegemoetkoming voor de verenigingen.