Bart de Jong en wethouder Heleen Hooij hijsen de Global Goals vlag bij het Bestuurscentrum in Voorhout. | Foto: pr.
Bart de Jong en wethouder Heleen Hooij hijsen de Global Goals vlag bij het Bestuurscentrum in Voorhout. | Foto: pr. Foto: pr.

Met nieuwe doelen zorgen voor een betere en schonere wereld

Teylingen n Duurzaamheid staat hoog op de agenda in Teylingen, en daar wordt nog een extra initiatief aan toegevoegd. Op vrijdag 25 september hesen wethouder Heleen Hooij en Bart de Jong van Werkgroep Fairtrade Teylingen, samen de Global Goals vlag. Met de lokale uitwerking van de Global Goals komen er nog meer duurzaamheidsdoelen en passende uitwerkingen bij.

Eind 2007 riep de gemeenteraad Teylingen uit tot Millenniumgemeente. Daarmee verplichtte de gemeente zich om een bijdrage te leveren aan het realiseren van de zogenaamde Millenniumdoelen van de Verenigde Naties. Dit zijn afspraken die, in het jaar 2000, door de lidstaten van de Verenigde Naties zijn gemaakt om in 2015 de extreme armoede in de wereld belangrijk te hebben verminderd. De Verenigde Naties hebben inmiddels de Sustainable Development Goals (SDG’s) vastgesteld als opvolger van de Millenniumdoelen. Nederland is een van de 193 lidstaten die dit hebben ondertekend. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten(VNG) heeft voor gemeenten een uitwerking gemaakt die duidelijk maakt waarom de SDG’s ook in Nederland belangrijk zijn, en hoe gemeenten handen en voeten kunnen geven aan deze doelstellingen. Bart de Jong van Werkgroep Teylingen Fairtrade heeft een burgerinitiatief ingediend om de Sustainable Development Goals (SDG’s) onderdeel te laten uitmaken van het nieuwe Plan Duurzame Ontwikkeling Teylingen 2020-2022. De Jong: "Een einde aan extreme armoede, grote ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Dat is de kern van de SDG's. Op lokaal niveau kunnen we ook veel bereiken en is er ook al veel. Denk aan Fairtrade gemeente, de Groene Uitdaging, de biodiversiteitsacties en Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Bovendien is de helft van Global Goals nauw verwant aan de Fairtrade doelen."


Fiets naar het werk

Met het burgerinitiatief wil De Jong laten zien dat gemeente én inwoners veel kunnen bereiken. "Denk aan het opwekken van hernieuwbare energie, minder verharding in tuinen en openbare ruimte en aan heel Teylingen Fairtrade." Ook op klein niveau is veel winst te behalen, besluit hij. "Koop minder nieuwe spullen, maar hergebruik meer. Dat bespaart veel CO2 en afval. En op de fiets naar het werk stimuleren is ook heel goed."