Het huishoudboekje: volgend jaar staat Teylingen nog net in de plus. | Foto: pr.
Het huishoudboekje: volgend jaar staat Teylingen nog net in de plus. | Foto: pr. Foto: pr.

Lokale lasten gaan omhoog

Teylingen n Als het aan B&W ligt gaan de lokale lasten voor de inwoners stijgen. Het OZB-tarief gaat met 10,3 procent omhoog. De gevolgen van corona zijn nog niet meegenomen.

Door Nico Kuyt

Vorige week presenteerde B&W de meerjarenbegroting voor de jaren 2021 tot en met 2024 onder de naam 'Samen investeren in de toekomst van Teylingen'. Een begroting in ongemakkelijke tijden. Wat corona nog voor een staartje gaat hebben is nog onbekend, maar niet veel goeds. En er zijn ook juist nu tegenvallers. De grootste inkomensbron van de gemeente, de algemene uitkering van het Rijk, waarin belastinggelden worden rondgepompt richting de gemeenten, die inkomsten vallen lager uit. Vervolgens loopt de gemeente 9 ton aan rente-inkomsten mis omdat een langjarige lening van 25,5 miljoen euro bij de Bank Nederlandse Gemeenten afloopt. Dit zijn de zogeheten voormalige NUON-gelden. Een herinvestering is met de huidige rentepercentages nauwelijks nog rendabel.


En dan zijn er nog de kosten voor jeugdzorg, een taak die het Rijk aan de gemeente heeft overgeheveld, maar geplaagd wordt door grote uitgaven. Met wat snoeien, uitstellen van projecten en andere maatregelen kan B&W een begroting de gemeenteraad presenteren met een klein overschot voor volgend jaar. Echter, de jaren daarna schiet het steeds meer in de min, tot 1,8 miljoen euro in 2024. En dat kan als de kosten van corona bekend zijn nog behoorlijk oplopen. Maar voorlopig voldoet de gemeente aan de eisen om niet onder financieel toezicht door de provincie gesteld te worden.


Lokale lasten

Ondanks het vele puzzelen bleef er een gat open en stelt B&W de gemeenteraad nu voor de woonlasten te verhogen. Het OZB-tarief gaat daarmee omhoog met 8,5 procent. Daarnaast ook nog 1,8 procent vanwege inflatie. Een woning met een waarde van 3 ton betaalt hierdoor 18 euro meer. Een woning van 6 ton komt uit op een verhoging van 36 euro.


De afvalstoffenheffing verandert ook. Een huishouden met een verzamelcontainer voor een meerpersoonshuishouden krijgt een verlaging van 51 euro. Het huishouden met een verzamelcontainer voor een eenpersoonshuishouden krijgt evenwel te maken met een stijging van 18 euro. De rioolheffing wordt evenals vorige jaren verhoogd met 3 euro. Overigens blijven in Teylingen de woonlasten in vergelijking met de omringende gemeenten laag, en is ongeveer gelijk aan Katwijk.


De gemeenteraad gaat op 5 november spreken over de begroting en dan een besluit nemen. De grote vraag blijft wat corona voor gevolgen gaat hebben. Hoe dat wordt opgelost is nog een open punt.