Op de afdeling HBR dragen de leerlingen al sinds juni een mondmasker. | Foto: pr./Marco de Swart
Op de afdeling HBR dragen de leerlingen al sinds juni een mondmasker. | Foto: pr./Marco de Swart Foto: pr./Marco de Swart

Binnen anderhalve meter van elkaar? Dan een mondkapje op

Voorhout n Op middelbare scholen geldt vanaf begin van deze week het dringende advies om een mondkapje te dragen. Leerlingen dragen de mondkapjes in situaties waarin ze geen anderhalve meter afstand kunnen houden, zoals op de gangen en tijdens de pauzes in de aula. Bij de KTS in Voorhout is het mondkapje voor leerlingen geen verrassing meer; zij dragen het mondmasker al sinds de start van het nieuwe schooljaar bij sommige praktijkvakken.

"Al vanaf 1 juni 2020, toen het onderwijs na de lockdown in het schoolgebouw weer werd opgestart, is de KTS gestart met het dragen van mondneusmaskers op de afdeling Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)," laat een woordvoerder van de KTS weten. "Binnen deze afdeling worden voedingsmiddelen bereid en we vinden het van groot belang dat dit op een veilige en hygiƫnische manier gebeurt." Daarnaast stelde de schoolleiding sinds de start van het schooljaar ook mondneusmaskers en face shields ter beschikking aan het personeel.


Attenderen

Met ingang van maandag 5 oktober kwam het dringende advies van het kabinet om mondkapjes binnen het voorgezet onderwijs te dragen. De VO-raad, de koepel van middelbare scholen, wilde al eerder een landelijke richtlijn voor alle scholen. In overleg met onderwijsminister Arie Slob kwam die richtlijn er. De scholen bepalen of ze het mondkapje verplicht stellen of het bij een advies laten. De medezeggenschapsraad moet voor een verplichting wel eerst akkoord gaan.


De leiding van de KTS besloot het advies wel te volgen. "Als bij het (praktijk)onderwijs de anderhalve meter afstand niet kan worden gewaarborgd, is het dragen van een mondneusmasker door leerlingen en docenten verplicht. Wij hebben dit gecommuniceerd aan de ouders en verzorgers van onze leerlingen en alle werknemers. Wij attenderen leerlingen en personeel erop dat het dragen van een mondneusmasker bijdraagt aan het 'verkleinen' van het risico op besmetting met en overdragen van het coronavirus."


Op basisscholen geldt het mondkapjesadvies niet en hoeven leerlingen geen mondneusmaskers op.