'Onverklaarbare' geschiedenis als inspiratie voor historische romans

Voorhout n Een onverklaarbare historische gebeurtenis zorgt bij Antoon van Aken dat hij meer wil weten, en vervolgens verwerkt in een boek. De Voorhoutse auteur heeft tot nu toe een flink aantal romans op zijn naam staan, waarvan de laatste, 'Lady Jane', tot stand kwam na tien jaar onderzoek.

De roman ‘Lady Jane’ gaat over haar korte regeringsperiode. Van Aken: "Tot op de dag van vandaag weten historici niet waarom daaraan al na dertien dagen een even plotseling als dramatisch einde kwam. Dat intrigeert mij. Ik probeer dan binnen de historische context een antwoord te vinden. Ik streef ernaar om in mijn romans alle feiten die bekend zijn zo goed mogelijk te verwerken."

Het is de reden dat dit boek de schrijver veel tijd heeft gekost. "Ik ben met het onderzoek ruim tien jaar bezig geweest. Ik werk op dit moment aan een vervolg. Daarnaast werk ik aan een tweede psychologische thriller."


Het oeuvre van Van Aken bestaat naast 'Lady Jane' nog uit vier historische romans: ‘De Zesde Keizer’, over de val van Nero, ‘De ogen van Symmachus’, over de Romeinse filosoof Boëthius, ‘De dood van de Groot Khan’, over de Mongoolse invasie van Europa in de dertiende eeuw en ‘Lady Jane, de wens van de koning’, over de kortst regerende koningin in de geschiedenis. Daarnaast schreef hij psychologische thriller, ‘Punto Papagayo’, over de verdwijning van een stagiaire op het Canarische eiland Lanzarote. Hij schreef de boeken over een periode van dertig jaar, en maakte ze de laatste zes jaar geschikt voor publicatie.


De boeken zijn te koop bij enkele boekhandels in de regio, onder andere bij Boekhandel Wagner in Sassenheim en Boekhandel Boek Kado Enzo in Warmond.